Cuplurile de același sex din Estonia se pot căsători începând de astăzi. Homosexualii baltici salută victoria. Este o decizie importantă care, potrivit estonienilor, îi aproprie de vecinii săi scandinavi. Conform sondajelor, doar minoritatea de limbă rusă este ostilă acestei revoluții.

Estonia a devenit prima țară din fosta Uniune Sovietică care a legalizat căsătoriile între homosexuali atunci când Riigikogu, parlamentul estonian, a votat în iunie în favoarea egalității în materie de căsătorie. O majoritate de 55 de deputați au votat pentru modificarea Legii familiei, în timp ce 34 de deputați au votat împotriva proiectului de lege în parlamentul cu 101 locuri.

Victoria în alegeri a prim-ministrului Kaja Kallas, în februarie, care de atunci a condus cel mai progresist guvern de coaliție din țară, este creditată ca fiind cea care a susținut eforturile pentru realizarea egalității în materie de căsătorie.

Este un moment important care arată că Estonia face parte din Europa de Nord, a declarat Keio Soomelt, manager de proiect pentru festivalul Baltic Pridee.

Pentru comunitatea LGBT+, este un mesaj foarte important din partea guvernului care spune că, în sfârșit, suntem la fel de egali ca și alte cupluri; că suntem valoroși și avem dreptul la aceleași servicii și avem aceleași opțiuni, a mai spus Soomelt, care va schimba parteneriatul său civil de opt ani cu o căsătorie cu soțul său în 2024.

Marielle Tuum, o profesoară de 24 de ani din Tallinn, a declarat: „În urmă cu zece ani, nu vedeam atât de multe cupluri de același sex ținându-se de mână în public. Oamenii sunt mai deschiși acum în Estonia. Tuum și prietena ei germană, Annika Unkauf, în vârstă de 26 de ani, își vor înregistra căsătoria în primăvară și speră să sărbătorească alături de familie și prieteni în toamnă.

Sunt foarte fericită că pot face o nuntă adevărată acasă și nu în altă parte, care are mai puțină semnificație, a spus ea.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în 1991, când Estonia s-a desprins de regimul sovietic. Cu toate acestea, discriminarea și violența persistă. Un pastor homosexual a fost înjunghiat într-un bar din Tallinn în timpul festivităților Pride din iunie, în timp ce recruții LGBTQ+ din armată se confruntă, conform rapoartelor, cu verificări suplimentare.

Căsătoriile gay sunt combătute de majoritatea populației vorbitoare de limbă rusă din Estonia, care reprezintă aproximativ un sfert din țară.v

Prințesa moștenitoare a Țărilor de Jos va putea să se căsătorească cu o persoană de același sex și să își păstreze dreptul la tron.

NapocaNews