Un fost șef al serviciilor de securitate interne insraeliene, Shin Bet, spune că Israelul nu va avea securitate până când palestinienii nu vor avea propriul lor stat, iar autoritățile israeliene ar trebui să-l elibereze pe Marwan Barghouti, liderul întemnițat al celei de-a doua Intifade, pentru a conduce negocierile pentru crearea unuia.

Ami Ayalon, un amiral în retragere care a comandat și marina israeliană și a fost rănit în luptă și decorat pentru serviciul său, a mai spus că distrugerea Hamas nu este un obiectiv militar realist, iar operațiunea actuală din Gaza riscă să consolideze sprijinul pentru grup.

„Noi, israelienii, vom avea securitate doar atunci când ei, palestinienii, vor avea speranță. Aceasta este ecuația”, a spus el într-un interviu pentru The Guardian. „Să spun același lucru în limbaj militar: nu poți descuraja pe nimeni, o persoană sau un grup, dacă crede că nu are nimic de pierdut.”

El a spus că războiul Israelului din Gaza a fost unul just, după ororile atacului din 7 octombrie, în care Hamas a ucis cel puțin 1.200 de oameni și a luat ostatici peste 240 de persoane. Dar prea mulți israelieni nu au putut accepta că Hamas nu îi reprezintă pe toți palestinienii sau că au o pretenție legitimă asupra propriului stat, a spus el.

Ayalon a spus că majoritatea israelienilor cred că „toți palestinienii sunt Hamas sau susținători ai Hamas” și nu au acceptat conceptul de identitate palestiniană. „Îi vedem ca oameni, nu „un popor”, o națiune”, a spus el. „Nu putem accepta [ideea unui popor palestinian] pentru că dacă o facem, se creează un obstacol imens în conceptul de stat Israel”.

Eliberarea lui Barghouti care a condus Intifada ar fi un pas vital către negocieri

 

El crede că eliberarea lui Barghouti, un palestinian care a fost închis din 2002, care ispășește o închisoare pe viață pentru crimă, după ce a condus cea de-a doua Intifada, ar fi un pas vital către negocieri semnificative. Potrivit sondajelor recente, el l-ar învinge pe liderul suprem al Hamas, Ismail Haniyeh, în alegeri deschise.

„Uitați-vă la sondajele palestiniene. El este singurul lider care poate conduce palestinienii într-un stat alături de Israel. În primul rând pentru că crede în conceptul de două state și în al doilea rând pentru că și-a câștigat legitimitatea stând în închisorile noastre.”

El a recunoscut că actualul climat politic din Israel, unde opiniile sale sunt extrem de nepopulare, iar premierul Benjamin Netanyahu a promis să „distrugă Hamas”, înseamnă că există puține șanse ca sfatul său să fie urmat imediat.

Sprijinul pentru Barghouti reflectă faptul că actualul sprijin palestinian pentru Hamas nu are rădăcini în entuziasmul pentru ideologia grupului, ci în sensul că ei sunt singura facțiune care luptă eficient pentru un stat palestinian, a spus Ayalon.

Non-violența îmbrățișată în ultimii ani de facțiunea rivală Fatah a fost discreditată de eșecurile repetate ale eforturilor diplomatice pentru a obține un stat palestinian, ceea ce este periculos atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.

El a ajuns relativ târziu la opiniile sale actuale, după ce a părăsit armata, unde inamicul este doar o țintă care trebuie ucisă, a spus el. Poziția sa la Shin Bet l-a obligat să se întâlnească în mod regulat cu palestinieni, inclusiv cu liderul OEP Yasser Arafat.

Și-a făcut prieteni palestinieni, printre care șeful securității AP, Jibril Rajoub, și Sari Nusseibeh, un profesor de filozofie din Ierusalim, a cărui familie este prezentă acolo încă din secolul al VII-lea. „Pot să-i spun: OK, acest pământ este al meu și tu ești un vizitator aici? Este un nonsens”.

Ayalon a spus că încercările de a normaliza un Orient Mijlociu în care palestinienii nu au un stat sau prea multe speranțe în unul, a fost unul dintre factorii în care Hamas a lansat atacurile pe 7 octombrie.

„Într-un fel, ceea ce a vrut să facă [Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza] a fost să le spună tuturor celor din lumea arabă, din lumea musulmană și din comunitatea internațională, America, Europa: nu veți obține nimic în Orientul Mijlociu dacă nu puneți problema palestiniană pe masă.

„Tragedia este că a reușit. Astăzi trebuie doar să îl ascultați pe [Joe] Biden. Nimeni nu crede că putem obține o realitate mai bună aici dacă nu acceptăm realitatea a două state.”

El a spus că singurul lucru asupra căruia aproape toată lumea din comunitatea internațională a fost de acord – atât inamicii Israelului, cât și aliații săi, de la China până la SUA, Rusia până la puterile regionale – este necesitatea unei soluții cu două state.

„Cealaltă opțiune este să continuăm lupta, când știm că războaiele devin din ce în ce mai violente și știm astăzi că inamicul devine din ce în ce mai radical.”

Natura Hamas înseamnă că distrugerea sa este un obiectiv imposibil pentru o armată, a spus Ayalon, deși a refuzat să comenteze cu privire la actuala conducere a Israelului.

Hamas nu este doar o miliție, ci „o ideologie cu o organizație, iar organizația are o aripă militară”, a spus el. „Nu poți distruge o ideologie prin utilizarea puterii militare. Uneori, aceasta va fi înrădăcinată mai adânc dacă încerci.

„Este exact ceea ce vedem astăzi. Astăzi, 75% dintre palestinieni susțin Hamas. Înainte de război, era mai puțin de 50%. „Pentru ca Israelul să obțină securitate, țara trebuie să-și stabilească un obiectiv militar realist, cum ar fi distrugerea capacităților militare Hamas și moartea sau exilarea liderilor săi”, a spus el. Ei trebuie, de asemenea, să discute despre ce se va întâmpla în Gaza după încheierea luptei sau riscă ca războiul să se prelungească la infinit, a spus fostul șef al Shin Bet.

Știu ce se întâmplă în cazul războaielor lipsite de un scop politic. Războiul devine un scop în sine, în loc să fie un mijloc de a atinge un scop. Suntem experți: exact asta ni s-a întâmplat în Liban, exact asta ni s-a întâmplat în Cisiordania. Și mi-e teamă că asta se va întâmpla dacă vom continua să luptăm fără a defini o esență clară a victoriei. Ce este o victorie?”, a mai declarat în interviul acordat The Guardian.

Dar el spune că schimbarea vine doar sub presiune și crede că 7 octombrie s-ar putea dovedi un punct de cotitură tragic.

NapocaNews