Comunitatea grecilor ortodocși și membri ai comunității românești și Edinburgh, Scoția, se pregătesc să deschidă anul acesta o școală creștin-ortodoxă în oraș. Pentru început, vor fi organizate doar clase pentru copii cu vârste de 5-12 ani, scrie Basilica.ro.

„Va fi o școală recunoscută oficial de statul scoțian, cu predare în limba engleză, cu materii ca la orice școală obișnuită, dar cu o viziune de ansamblu în spiritul moralei creștine și al culturii clasice”, transmite părintele paroh Ioan-Florin Florescu pe pagina de Facebook a parohiei.

„Copiii vor avea inclusiv posibilitatea să opteze, suplimentar, și pentru studiul limbii materne (română sau greacă).”

Pentru mai multe informații, părinții interesați sunt invitați la o întâlnire cu organizatorii școlii sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 15:00, la Biserica Greacă din Edinburgh (33 Chapel St., EH89AY).

Organizatorii își propun o școală în stilul educației clasice, practicată până în prima parte a secolului XX. Aceasta presupune că accentul va fi pus nu doar pe dezvoltare personală și formarea copiilor pentru viață, ci și pe acumularea de cunoștințe.

„Considerăm că o persoană are nevoie să știe suficiente date despre lumea înconjurătoare, pentru a-și forma o viziune corectă despre aceasta și a putea evalua rațional diverse situații”, afirmă organizatorii pe site-ul școlii.

Fiecare zi va începe cu rugăciune și o discuție despre sfântului zilei și se va termina cu lectura unui fragment din Biblie și o rugăciune de final. În prima parte a zilei, copiii vor învăța limbă și matematică, iar în partea a doua, vor învăța să aplice aceste cunoștințe pentru a înțelege lumea creată de Dumnezeu.

De asemenea, copii vor avea o oră de mișcare fizică în fiecare zi și pauze mai dese. Învățarea matematicii în primii ani de școală se va face pe baza unei programe inspirate din școala singaporeză, unde se știe că elevii au cele mai bune rezultate la testele TIMMS și PISA din ultimele decenii.

NapocaNews