Statele republicane din SUA s-au raliat în jurul guvernatorului texan Greg Abbot, după ce acesta a invocat dreptul constituțional al Texasului de a se autoapăra în fața valurilor de imigranți. Guvernatorul Abbot vorbește despre o ”invazie”, iar presa americană atrage atenția că aceasta nu este neapărat o metaforă. În declarația sa, guvernatorul Texasului face referire la o clauză din articolul 1 al Constituției SUA care stabilește că statele americane pot, fără aprobarea Congresului SUA, să se angajeze în război, în cazul în care ”sunt invadate sau într-un pericol iminent care nu permite întârziere”.

Toți guvernatorii republicani (cu excepția celui din statul Vermont, un stat în care președintele democrat Joe Biden a obținut 66% din voturi la ultimele alegeri) au semnat o scrisoare de sprijin pentru guvernatorul Texasului.

Guvernatorul Abbot a mobilizat Garda Națională din Texas și a preluat controlul pe mai multe porțiuni de frontieră, în ciuda unui ordin prezidențial și chiar a unui ordin temporar al Curții Supreme care îi cere să le permită în continuare agenților federali să se ocupe de paza frontierei cu Mexicul. The New York Post scrie că în Texas este „război” (însă nu s-au înregistrat deloc violențe până acum), în timp ce MarketWatch vorbește despre mici „încăierări” la punctul de trecere Eagle Pass între agenții federali și militarii texani.

„Oklahoma este cu Texasul”, a declarat guvernatorul Kevin Stitt. ”De ajuns. Frontiera noastră sudică este în criză din cauza refuzului administrației Biden de a-și face treaba”, spune guvernatorul republican din Georgia. ”Texasul are sprijinul nostru total”, spune guvernatorul Virginiei, adăugând că ”administrația Biden a transformat toate statele în state de frontieră. Trebuie să oprim fluxul de fentanil, să salvăm vieți și să asigurăm frontiera sudică”. ”Frontiera deschisă amenință viețile americanilor, inclusiv ale celor din Idaho”, spune guvernatorul acestui stat. ”Am ordonat Gărzii Naționale din Nebraska să meargă la frontieră, anul trecut. Sunt mândru să fiu alături de Texas acum”, a spus guvernatorul Jim Pillen. ”Texas și alte state au acționat mereu. Casa Albă? Absentă. E prea mult”, a spus guvernatorul statului Alabama. ”Guvernatorul Abbot merită mulțumirile noastre pentru că a acționat pentru limitarea migrației ilegale și a traficului cu droguri și ființe umane”, a spus guvernatorul din Dakota de Nord. ”Când guvernul federal nu poate, intervin statele. Iowa a trimis Garda Națională la frontieră, anul trecut, pentru a opri invazia”, spune guvernatorul Kim Reynolds.

A intervenit și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, socotit principalul rival al lui Donald Trump la alegerile primare din Partidul Republican, dar care s-a retras din cursă și a anunțat că-l va sprijini pe fostul președinte. ”Dacă Constituția nu le-ar fi dat putere statelor pentru a se apăra, nu ar fi fost ratificată de la bun început, iar Texasul nu s-ar fi alăturat Statelor Unite. Texasul este de partea legii, în timp ce Biden o ocolește. Florida va ajuta Texasul cu personal și materiale”, a spus DeSantis.

De partea guvernatorului texan este și liderul republican al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Mike Johnson. ”Sunt de partea guvernatorului Abbot. Camera va face totul pentru a-l susține. Următorul pas: să-l tragem la răspundere pe secretarul Departamentului Securității Interne, Mayorkas”.

Robert F. Kennedy Jr, căruia Partidul Democrat i-a refuzat participarea la alegerile primare, în ciuda sângelui „albastru”, și care acum candidează ca independent la alegerile prezidențiale, este și el de partea guvernatorului texan: ”Texasul are dreptate. Incapacitatea lui Biden de a apăra frontiera nu le lasă statelor altă opțiune decât să găsească singure soluția… O țară fără frontiere nu este o țară”.

Donald Trump poate profita de situația de la frontieră și de revolta guvernatorilor republicani. Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, un lider socotit ostil lui Donald Trump, a realizat că în partid se schimbă curentul și, la o întâlnire privată privind situația din Ucraina, a declarat: ”Nu vrem să facem ceva care să-l submineze (pe Trump)”. Declarația aceasta arată că liderul republican începe să renunțe la înțelegerea ”securitate la frontiere contra ajutorului pentru Ucraina” pe care republicanii au urmărit-o în ultimele luni, când au blocat constant ajutorul militar de peste 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Donald Trump dorește să se concentreze pe imigrație în campania prezidențială, iar liderii republicani par să-i acorde sprijin.

Texaxul nu cedează. Își afirmă suveranitatea.

NapocaNews