Pe 14 februarie 1921 se năștea la Nucșoara, județul Muscel, în prezent județul Argeș, Toma Arnăuțoiu – liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu colonelul Gheorghe Arsenescu.

Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care si Elisabeta Rizea. Mulți dintre ei au fost arestați și torturați de autoritățile comuniste.

Locotenentul Toma Arnăuţoiu şi camarazii lui au rezistat în munţi timp de 9 ani.

Pe 20 mai 1958, fraţii Arnăuţoiu au coborât din grota săpată în munţi la casa acestui Grigore Poinăreanu pentru a ridica diverse lucruri. Au fost „omeniţi“ cu ţuică în care fusese pus un tranchilizant puternic pentru a-i neutraliza, după care trupele de intervenţie i-au silit să indice locul ascunzătorii unde se mai adăposteau Maria Plop, Ioana, fetiţa de doi ani a lui Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop, şi Constantin Jubleanu. Acesta din urmă a fost ucis într-un schimb de focuri cu trupele de Securitate, iar Maria Plop a coborât din grotă pe o scară de frânghie, ţinând în braţe fetiţa.

Marea Adunare Naţională a respins cererile de comutare a pedepsei. Arestaţii au fost duşi la sediul Securităţii din Piteşti şi anchetaţi timp de un an. Tribunalul Militar al Regiunii a II-a i-a condamnat la moarte pe fraţii Arnăuţoiu, Toma şi Petre, dar şi pe alţi 14 oameni care i-au ajutat timp de nouă ani, cât au fost urmăriţi. Cei 16 au fost executaţi la penitenciarul Jilava, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959.

A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Închisoarea Jilava.