Jurnaliștii RISE Project au lansat „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”. 20 de cazuri au fost semnalate în școli și facultăți din Cluj.

 În județul Cluj, RISE Project a identificat 20 de cazuri de abuz sau hărțuire din partea unui dascăl, la școli sau facultăți, cele mai mult fiind în Cluj-Napoca.

Instructor la o școală din Cluj, condamnat la închisoare

Catedra de Abuz” este primul proiect jurnalistic care a documentat fenomenul abuzului în sistemul de învăţământ românesc. Timp de doi ani au fost publicate o serie de investigaţii care conţin mărturiile a zeci de studente care au povestit despre umilirea, hărţuirea şi abuzul psihic, fizic şi emoţional pe care l-au trăit în universitate.

Într-un caz chiar există o condamnare cu executare – la Școala Generală „Traian Dârjan” din Cluj-Napoca. Fapta s-a petrecut în perioada 2009-2016, iar un instructor de dans în vârstă de 40 de ani a fost cercetat pentru trafic de minori. Victimele sale aveau între 11 și 15 ani.

Captură ecran site RISE Project

Conform sursei citate, instructorul de dans a violat ani la rând mai multe minore racolate pe Facebook folosind conturi false sau la preselecții organizate în școli.

„Alegea în special fete care proveneau din familii sărace sau dezorganizate, pe care le convingea că părinții lor nu sunt persoane de încredere. Le promitea o carieră de succes. În timpul violului, agresorul le amenința că o să sune la protecția copilului și că fetele o să fie luate din custodia părinților dacă refuză să întrețină relații sexuale, dacă îl reclamă și dacă refuză să producă materiale pornografice. În prezent se află la închisoare”, explică cei de la RISE Cluj.

Napocanews.ro