Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marţi că a informat-o pe ambasadoarea israeliană Simona Halperin despre „reacţia negativă” la criticile aduse de aceasta ministrului de Externe rus Serghei Lavrov şi politicii ruse în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.
Ambasadoarea israeliană a fost convocată marţi la Ministerul de Externe, la o zi după ce autorităţile ruse au calificat drept „comentarii inacceptabile” făcute de ambasadoare într-un interviu pentru ziarul rus Kommersant şi publicat duminică.

În interviu, ambasadoarea Israelului l-a criticat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, pentru minimalizarea importanţei Holocaustului şi a afirmat că Rusia este prea prietenoasă cu gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Din toamna anului trecut, când a început războiul în Fâşia Gaza în urma unui atac sângeros fără precedent al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, delegaţii ale Hamas au vizitat în două rânduri Moscova, fiind primite de emisarul rus pentru Orientul Mijlociu, viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov, notează Agerpres.

Relaţiile calde dintre Israel şi Rusia s-au deteriorat de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza.

Israelul şi-a lansat ofensiva după ce militanţi din Gaza condusă de Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului la 7 octombrie.

Rusia, care s-a apropiat mai mult de Iran, rivalul Israelului, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, şi-a reafirmat sprijinul pentru un stat palestinian şi a criticat acţiunea militară israeliană în Fâşia Gaza.

NapocaNews