Şefa Guvernului nord-irlandez Michelle O’Neill, vicepreşedintă a partidului republican Sinn Fein, a evocat duminică posibilitatea unui referendum privind unificarea Insulei Irlanda în următorii zece ani, relatează AFP.

Michelle O'Neill FOTO Sky News
Michelle O’Neill FOTO Sky News

După doi ani de blocaj politic în Irlanda de Nord, Michelle O’Neill, în vârstă de 47 de ani, a devenit prima politiciană favorabilă unificării cu Irlanda desemnată în fruntea executivului local.

„Alegerea mea în postul de prim-ministru arată schimbarea care este în curs de a se produce pe această insulă”, a declarat ea într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune Sky News.

„Putem avea puterea partajată” între republicanii care se opun divizării Irlandei şi unioniştii ataşaţi menţinerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit, a subliniat ea.

„Putem lucra împreună în fiecare zi în materie de servicii publice şi de asemenea ne putem urma aspiraţiile legitime”, a insistat O’Neill.

Fiind întrebată dacă „ar anticipa un referendum privind unificarea insulei în următorii zece ani”, vicepreşedinta Sinn Fein a răspuns afirmativ: „Da”„Cred că suntem într-un deceniu al oportunităţilor”, a adăugat ea.

De partea sa, Guvernul britanic a spus că „nu vede nicio perspectivă realistă” privind un asemenea referendum şi a estimat că viitorul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit este „asigurat pentru deceniile care vin”.

NapocaNews