Deşi are 81 de ani, clujeanca Judith Maier Orosz încă practică înotul de performanţă. În urmă cu câteva zile s-a întors de la Campionatele Mondiale de Înot de la Doha, unde a cucerit 4 medalii de aur la categoria sa de vârstă şi se pregăteşte intens pentru următoarele competiţii din acest an.

Dan Izvoreanu: Daţi-mi voie să vă felicit pentru performanţa pe care aţi obţinut-o la Campionatele Mondiale de Nataţie. Cum a fost?

Judith Maier Orosz: Nu a fost deloc uşor, dat fiind faptul că în timpul pandemiei nu s-au ţinut concursuri. În mod normal Campionatele Mondiale se ţin din doi în doi ani, dar acum practic s-au comprimat. Ultimul a avut loc în august 2023 în Japonia; deci abia au trecut 6 luni şi uite că am avut un alt campionat.

Dan Izvoreanu: Dumneavoastră aţi concurat acolo la categoria de vârstă 80-84 de ani.

Judith Maier Orosz: A fost o singură persoană de 90 de ani, o femeie din Chile.

Dan Izvoreanu: La categoria dumneavoastră de vârstă câte înotătoare aţi concurat?

Judith Maier Orosz: În cele 4 stiluri de înot, 6 sau 8 persoane au fost. Sunt diferite probe şi este posibil să te înscrii la maxim 5 probe individuale. Eu m-am înscris la 50, 100, 200 braţ, 200 mixt şi la 400 mixt. Să vă povestesc cum a fost proba de 200 mixt, care e stilul meu preferat. Ne-am aşezat pe blockstart-uri, iar arbitrul de pornire a ţinut un timp mai lung decât e obişnuit; şi persoana despre care am vorbit, cea din Chile, a sărit înaintea fluierului în apă. Iar eu, influenţată de ea, un pic m-am mişcat pe blockstart, ceea ce nu este admis.

Dan Izvoreanu: Nu s-a reluat startul?

Judith Maier Orosz: Nu, cred că nu au încă tradiţia. Ar fi trebuit să oprească concursul, ea ar fi fost descalificată, iar restul am fi reluat proba. Deci au lăsat-o şi pe ea să înoate (200 m e foarte mult la vârsta aceasta înaintată). Eu am înotat timpul meu cel mai bun, am fost foarte fericită; dar pe urmă am aflat că şi eu am fost descalificată. Aşa că am cucerit 4 medalii de aur, dar am rămas cu un gust amar.

Totuşi am două satisfacţii după acest concurs: că am reuşit să propulsez numele clubului de nataţie Masters al Universităţii Cluj în circuitul mondial; şi a doua satisfacţie este că am reuşit să continui tradiţia familiei noastre, care este o dinastie de înotători. Tatăl meu, mama mea, o mătuşă au fost campioni. Nu mai vorbesc despre sora mea, care a fost steaua cea mai strălucitoare în familie: ea a adus mai bine de 30 de titluri de campioană naţională, iar restul familiei încă vreo 30.

 

Dan Izvoreanu: Vorbiţi-ne puţin despre tatăl dumneavoastră, el a lăsat o amprentă puternică asupra sportului clujean.

Judith Maier Orosz: El a fost o personalitate remarcabilă. Ca înotător activ a concurat la cursele lungi, pe vremea aceea se ţineau curse lungi pe Dunăre. De asemenea a fost campion naţional la 800 şi 1500 m, pe urmă a devenit membru al echipei de polo Universitatea Cluj, care 6 sau 8 campionate a câştigat. Mama şi mătuşa mea au fost tot campioane, iar sora mea, de care vă spuneam, a fost medic sportiv şi membru fondator al Institutului de Medicină Sportivă din Bucureşti.

Citeste mai mult pe: Radio Cluj