Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%. Putinismul nu-l ajuta pe Orban.

Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, iar cauza principală ar fi inflația record care a ajuns la 17%.

În anul 2022, Bulgaria s-a clasat pe ultima poziție din clasament, însă în 2023 la coada Uniunii Europene a ajuns Ungaria, potrivit unei analize a publicației de opoziție Nepszava, care citează datele Băncii Naționale a Ungariei (MNB).

Experții Băncii Naționale a Ungariei au scris că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orbán nu renunță la politica sa economică ”defectuoasă”, potrivit Nepszava. Gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puțin din UE pentru că veniturile lor sunt cele mai mici, au concluzionat analiștii Băncii Naționale. În plus, 3-4% din PIB migrează în străinătate în fiecare an.

Raportat la euro, veniturile medii brute interne ajung la mai puțin de jumătate din media UE, dar și la doar 64% în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare. Un alt factor care împiedică creșterea consumului și realizarea prosperității este inflația. Potrivit unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, prețurile de consum au crescut cel mai rapid în Ungaria comparativ cu celelalte noi membre UE.

NapocaNews