Vremurile sunt precum vremea…schimbătoare. Uneori chiar extrem de schimbatoare. Nu stiu daca asa zisa „încălzire globala”, va duce la diminuarea ghetarilor, dar al globalismului sunt sigur.

Saptamana trecuta am avut parte de un inceput de aprilie mult prea calduros, cu temperaturi in unele zone de aproape 30 de grade. Temperaturi care l-ar face pe nenea Nae Caragiale sa spuna – „caldura mare Mon Cher”. Si cum dupa soare vine ploaie, am fost „binecuvantati” in perioada imediat urmatoare si de ceva ploaie…de frig si ploaie. Daca ploaia meteorologica a venit, trebuie sa vedem cum se aranjeaza „ploile” in lumea de astazi. Pentru ca din punctul acesta de vedere, barometrele ( chiar si cele electorale ) indica un risc ridicat de furtuna…de vijelie. Mai ales in sferele inalte.

Vedem ca de ceva vreme, alaturi de ploaie si fulgi de nea, a devenit o obisnuinta sa cada din cer si ceva drone…ceva rachete. Daca dupa ploaie vine soare si viceversa, dupa o drona sau o racheta, vine automat un proiectil de interceptare. Cu astfel de „artificii”, greii si nebunii lumii de azi, isi arata muschii. Din pacate acest tip de teribilism politic si militar, cum ca ei sunt mari si tari – si fac exclusiv ce vor muschii lor, dovedeste o aroganta si o iresponsabilitate care dauneaza atat victimelor tintelor lor, cat si lor celor care o practica. Pentru ca nici o mare putere din lume, nu este mai mare decat toate puterile lumii aliate sau asociate impotriva ei. Si ca o paranteza – oare ce Israelul, este atat de „iubit” peste tot in lume ? De asemenea orice putere este fluctuanta. Azi esti tare, maine esti mai putin tare. Sa privim in istorie la decaderea marilor imperii coloniale britanice, franceze, olandeze, spaniole, la caderea blocului sovietic, la decaderea SUA de azi. Iar daca azi incalci regulile si drepturile internationale pentru ca puterea iti prmite, maine s-ar putea sa te gasesti intr-o situatie diferita.

Pe aceste coordonate se situeaza si conflictul dintre Israel si Iran. Acolo am avut de-a face cu un atac israelian, in afara dreptului international, impotriva Iranului, prin bombardarea ambasadei acestuia, dintr-un alt stat suveran – Siria. Mai ales ca între Israel si Iran nu exista o stare de razboi declarată. Exista tensiuni si amenintari reciproce, dar nu exista repet o declaratie de razboi! Prin urmare atacarea unui stat cu care nu te afli in stare de razboi, reprezinta incalcarea unei linii rosii. Linie rosie trasata de dreptul international. Ceea ce face ca Iranul, sa aiba motive justificate sa reactioneze impotriva unui asemenea atac, ce implica recurgerea la forta militara.

Asadar raspunsul militar al partii iraniene, a fost un raspuns la actul agresiv al Israelului, soldat cu victime din partea iraniana. Si asa a si fost conceput ! A fost gandita ca o actiune cu caracter demonstrativ. Un atac simbolic sau „diplomatic”. Un avertisment catre guvernul israelian, la ce s-ar putea intampla daca se va declansa la modul serios un razboi devastator pentru ambele tari. Sau cum spune o vorba veche romaneasca – „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Pentru ca pe principiul actiunii – reactiunii, vor ajunge sa-si dea reciproc in cap unul altuia. De asemenea partea israeliana ar trebui sa inteleaga ca Iranul este Persia, nu este nicidecum lumea araba. Mentalitatea, cultura, civilizatia si istoria persana sunt total diferite ! Este o lume plina de un simbolism aparte. Riposta sau actiunea Iranului, a fost un fel de operatiune militara speciala. De avertizare, de raspuns la actiunea guvernului israelian. In plus, desi pare ireal, Iranul i-a anuntat in prealabil pe cei impotriva carora au lansat acest „joc de artificii”.

În raport cu Israelul, din punct de vedere militar, Iranul nu s-a confruntat doar cu actiunea Israelului indreptata impotriva ambasadei sale din Siria. Iranul s-a confruntat in anul 2020 cu un asasinat al comandantului Garzii Revolutionare iraniene – generalul Soleimani. Unde un rol important l-a avut din pacate si Trump et comp. Apoi a urmat anul acesta, pe 3 ianuarie, macelul de la cimitirul unde era comemorat generalul Soleimani. Explozii cu bombe, care au ucis peste 100 de persoane. Se stie bineinteles cine a avut interesaul sa provoace aceste crime, iar mergand pe acest fir putem gasi si stabili vinovatul. Provocarile Israelului și Iranului vedem ca sunt numeroase. Insa Iranul are si el limitele lui de toleranta. Reactia Iranului de sâmbată noaptea a fost ca nu mai înghite orice provocari din partea Israelului. Si ca nu se teme ! De fapt in toata aceasta „telenovela”, au fost niste atacuri israeliene si o reactie iraniana.

În plus din partea Israelului se urmarește implicarea SUA in conflict. Un conflict in care SUA nu doreste cu nici un chip sa intre, mai ales acum. Deoarece acest nou conflict, depaseste puterile si interesele americane. Pentru americani este deja o problema grava geopolitica, ca Rusia, China, Iran si Turcia sunt impreuna, constituind un real bloc geopolitic, de natura sa contrabalanseze sau sa elimine influenta americană. Iar daca aceasta alianta a celor 4 se consolideaza, cu atat mai rau pentru americani si occidentali. De noi nu vorbesc, pentru ca noi am ajuns sa nu mai contam deloc!

Contam insa in tot felul de euro-barometre. Un asfel de sondaj oficial, aparut zilele trecute si publicat la noi de presa care ia bani de la UE, adica UM-urile de presa – ne uimeste sau mai bine spus ne prosteste! Suntem informati ca lumea este foarte multumita de activitatea (nociva) a Parlamentului european, ca lumea este preocupata de pace – dar doar daca ne înarmam foarte tare, ca sa putem imbogati in continuare industria de armament occidentala si americana, Că majoritatea europenilor sunt anti-Rusia si pro continuarea razboiului din Ucraina. Da – cam pute aici a „peste stricat” de la Ursula…pute a manipulare si disperare ! Iar cei care cred si sustin asemenea ineptii, caci sunt destui si de astia, pana la Craciun, „Mosul euro-atlantic” sa le aduca fiecaruia in dar – un ordin special de încorporare! De mobilizare. Sa poata vedea mai bine, direct de pe front, romantic – ce frumos zboara dronele…dronele nebunele!

Cristian Ardeleanu