Ecaterina (Titi) Gâţă, martirizată în 9 aprilie 1949 de bolşevici, după ce a scuipat-o pe kominternista Ana Pauker când i-a propus să treacă de partea bolșevicilor. Mărturia Aspaziei Oțel Petrescu

Ecaterina (Titi) Gâţă, şefa organizației Cetăţui, formată din tinere fete și femei anticomuniste, a fost anchetată personal de kominternista Ana Pauker. La sfârşitul anchetei, Pauker i-a cerut tinerei să trădeze, adică să accepte colaborarea cu comuniştii. Drept răspuns, Titi Gâţă a scuipat-o pe reprezentanta ocupantului sovietic. Tânăra fecioară, care se pregătea să intre în monahism, cu binecuvântarea Părintelui Arsenie Boca, a fost omorâtă, după ce a fost bătută, violată şi torturată bestial (i s-au mutilat sânii cu cleştele şi i-a fost băgat un fier în vagin).

Mărturie a Doamnei Aspazia Oţel Petrescu:

“Lui Titi Gâţă i-a fost înscenată o sinucidere. Mama sa a fost chemată să-i recunoască cadavrul, ca să i-l poată da s-o înmormânteze. N-a avut putere să meargă şi l-a trimis pe feciorul ei. Când a intrat şi a descoperit-o, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se uite la gât. Nu era urmă de spânzurătoare, era urmă de degete, cum a fost sugrumată. S-a speriat atât de tare, încât a fugit. A venit la maică-sa, plângând în hohote, şi i-a spus: „Mamă, nu s-a spânzurat, a fost omorâtă! Nu este o pierdută în faţa Domnului, ci este o martiră!” (Consemnată de Florin Palas)