Mitropolitul Andrei al Clujului i-a îndemnat joi pe elevii participanți la Simpozionul Național „Bartolomeu Valeriu Anania – Vocea din agora cetății” să citească memoriile ierarhului, scrie Basilica.ro.

„Cei care avem un număr de ani, l-am cunoscut, unii foarte bine. Acum, dumneavoastră îl puteți cunoaște, teoretic, tot foarte bine din cartea aceasta minunată de memorii pe care a scris-o Mitropolitul Bartolomeu Anania”.

„Chiar vă îndemn s-o citiți, că e palpitantă. Citind-o, îl veți cunoaște și pe el dar și o sumedenie de lucruri care celor tineri vă sunt necunoscute”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul simpozionului, personalitatea marelui ierarh cărturar, opera și realizările atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de oameni de cultură, colaboratori și apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu: pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univerității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, preotul Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și lect. univ. dr. Vlad Mureșan, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca ș.a.

Evenimentul a inclus un recital de poezie din opera Mitropolitului Bartolomeu și mai multe momente muzicale susținute de Corul de băieți al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu, Corul de fete al Colegiului Ortodox și Corul „Sfânta Ecaterina” al Colegiului Ortodox, ambele dirijate de arhid. prof. dr. Daniel Frumos. Un moment muzical a susținut și Maria Taloș, studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Vineri, elevii participanți au avut parte de un nou îndemn la lectură. În cadrul simpozionului care se desfășoară la Muzeul Mitropoliei Clujului a fost lansat volumul 2 al cărții „Întâlniri cu Bartolomeu Anania”: Pagini de jurnal (2000-2011), semnat de dr. Nicolaeta Pălimaru și apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului în anul 2024.

NapocaNews