Patriarhia Ortodoxă de la Moscova ar putea fi declarată organizaţie teroristă de către Estonia după ce Ministerul de Interne va propune acest lucru parlamentului unicameral al ţării, Riigikogu, a declarat ministrul Lauri Läänemets la postul public de televiziune, ETV.

”Trebuie să înţelegem că, în prezent, Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care, practic, dirijează activităţi teroriste în întreaga lume”, a declarat Läänemets, făcând o paralelă cu organizaţiile teroriste islamice care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale şi a valorilor sale.

”Trebuie să înţelegem că, dacă patriarhul Kirill este capul bisericii de la Moscova, atunci, indiferent de ceea ce se discută în congregaţiile din Estonia, mesajul său este foarte puternic şi cu siguranţă ajunge la oameni, iar pe acest lucru se bazează anumite persoane (şi în Estonia) pentru acţiunile lor. Avem motive să bănuim că (din Rusia) se fac pregătiri pentru lucruri mult mai mari pentru comunitatea (ortodoxă), iar acest lucru afectează şi Estonia”, a arătat Läänemets. El a subliniat că Riigikogu a recunoscut deja Rusia ca stat terorist în octombrie 2022.

Însă, Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei, chiar dacă este subordonată Patriarhiei Moscovei, nu va fi desemnată ca organizaţie teroristă, a adăugat ministrul.

”Acest lucru nu va afecta congregaţiile şi nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legătura cu Moscova va fi tăiată”, a mai spus Läänemets.

NapocaNews