Editura Renașterea a lansat joi volumul „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare” la Târgul de carte „Gaudeamus” de la Cluj-Napoca.

Cartea este semnată de Preotul lect. Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar prefața lucrării îi aparține Episcopului vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Volumul a fost prezentat publicului de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, de Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de Adrian Nicolae Petcu, istoric, consilier superior și cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) din Bucureşti, și de Preotul Răzvan Perșa, autorul acestuia.

„Aeastă cercetare impresionează din mai multe motive – mai întâi, prin însăși tematica abordată, legată de spiritualitatea românească recentă; apoi, pentru metodologia, motivațiile, structura și argumentarea utilizate; în continuare, pentru conținut, de vreme ce cuprinde informații inedite, coroborate cu geografii, personaje sau momente importante, deschizând noi perspective”, a subliniat PS Benedict Bistrițeanul.

„Impresionează și prin prezența paginilor de manuscrise ale traducerii, spre exemplificare și analiză, caligrafie, comentarii sau corecturi; dar și pentru apelul la textul grecesc sau la alte traduceri existente, într-o analiză comparativă, în vederea extragerii unor concluzii cât mai exacte sau a unor argumente complementare pentru concluzii definitive”, a adăugat ierarhul.

„Cercetarea de față are în vedere sursele, colaboratorii și apariția Filocaliei în traducerea Părintelui Dumitru Stăniloae și fenomenul pe care această lucrare l-a generat în teologia românească, precum și rolul pe care marele teolog român l-a avut ca făuritor al limbajului filocalic în țara noastră și în teologia ortodoxă”, a subliniat autorul.

Lansarea cărții fost moderată de directorul Editurii Renașterea, Preotul dr. Cătălin Pălimaru. Târgul de carte „Gaudeamus” se desfășoară în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 24 – 28 aprilie.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa