Academia Română a înființat recent un Departament de cercetare la Sfântu Gheorghe care va efectua studii pe profil intercultural, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Episcopia Covasnei și Harghitei.

Departamentul se află sub coordonarea Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Episcopia Covasnei și Harghitei.

Vor fi cercetate evoluțiile demografice pe tipuri de localități, categorii etnice și confesionale, se vor realiza studii etnosociologice și de profil pentru administrația publică centrală și locală în spații interculturale, de contact interetnic.

Noul departament își mai propune să cerceteze activitățile unităților de cult ortodoxe din zonă, în mod deosebit, a parohiilor cu un număr mic de credincioși; să analizeze situația învățământului și a culturii în limba română și să cerceteze activitățile comunitare și a conviețuirii interetnice.

Episcopia Covasnei și Harghitei salută înființarea Departamentului și adresează mulțumiri Academiei Române, „pentru această nouă structură instituțională academică, înființată în județele Covasna și Harghita, singurele județe în care românii sunt numeric minoritari”.

De asemenea, departamentul va asigura interfața Academiei Române și suportul științific pentru Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, Sesiunea națională de comunicări științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”, Colocviul naţional al Grupului de cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei și editarea anuarului „Acta Carpatica”, mai menționează sursa citată.

NapocaNews, Sursă foto: Ziarul Lumina