Sunt obișnuit cu astfel de evenimente, dar nu m-am așteptat la anvergura și calitatea acestui Festival al Creației & Artelor, cum îl numesc tinerii organizatori ambițioși și plini de pragmatism creativ de la iarmaroc.com, sub egida AIA / Asociația Inovația Artistică. Unul din ei, Silviu Ailenei, mă însoțește peste tot dându-mi detalii. Lume-lume… plin ca la bâlciurile de altădată: grupuri, perechi, mulți copii de toate vârstele, toți plini de veselie (în sfârșit vezi fețe senine în România!), întoarcerea la natură, simplitate și bun gust, la tradiția și lumea satului cu meșteșugarii ei genilai – v. Brâncuși.

Peste tot elegante tonete cu bucătărie autentică, numeroase ateliere de creație: olărit, țesut, ceramică, sculptură tradițională în lemn, îmbrăcăminte, expoziții de artă, „colțul cu viniluri” (de 300x mai fidele decât cd-urile!), colțuri de joacă, funpark căței, imașul „hamacul cultural” cu bilbiotecă (plin de amatori: salvăm cultura!), expozițiți de pictură și sculptură ș. m. a. Mai menționez „cinema silențios”: documentar mut cu arta populară. Last but not least, atractive concerte cu muziciana Valeria Stoica, Mihail și, mai ales, Dora Stoianovici: o voce de excepție (ambitus 3-4 game!)și o prestație de nivel international relevând influențe multiple; grupul Renaissance, prog-rock (instrumentiști virtuozi), accente și de Black Sabbath (în Descântec), Sinéad O’Connor…

Iată ce oferă, pe pagina lor, ca un manifest de viață: „Ne-am imaginat un loc al tinerilor, cuplurilor, copiilor și animalelor, de încărcat traistele cu tot ce-i mai bun, un loc plin de inspirație oriunde îndrepți privirea, de stat la povești și hodinit la umbra livezii, un loc unde să te ospătezi cu mâncare ca la mama acasă…” Buna dispoziție e augmentată și de afișe haioase: ca duhănitul interzis / hamacul cultural… Un excelent mod de a evada din mediul agitat al urbanului, de aceea afirm hotărât; misiune îndeplinită cu mare succes!

Eugen Cojocaru