Silviu Ciobanu, producătorul filmului „21 de rubini”, regizat de Ciprian Mega, a adresat o scrisoare deschisă conducerii BOR în care trage un semnal de alarmă asupra lipsei de cunoștințe teologice a unora dintre slujitorii bisericii care și-au exprimat opiniile împotriva peliculei, numiții Eftimie Mitra și Florin Pușcaș, precum și asupra valului nejustificat de ură și denigrări ce a survenit în urma premierei din toamna anului trecut, transmitem Solidnews. Redăm aici conținutul scrisorii:

Preafericitului
Părinte DANIEL,                                                                                           16/05/2024

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

Președintele Sfântului Sinod

               În atenția:

               Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului

               Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei

               Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei

Preafericirea Voastră,

Hristos a înviat!

Vă adresez acest memoriu, în calitate de finanțator și producător al filmului 21 de rubini, în regia Părintelui Ciprian Mega. Sunt creștin-ortodox, devotat Bisericii, apropiat de mulți duhovnici și teologi serioși. Sunt, de asemenea, antreprenor orădean, activitatea principală fiind în industria petrolieră. Am intrat în acest proiect cinematografic întrucât sunt cinefil și, totodată, pentru că înțeleg provocarea socială și dimensiunea teologică pe care filmul le ridică.

Sunt foarte mult păreri exprimate pe marginea filmului. S-a discutat intens, atât în presă, cât, mai ales, pe rețelele de socializare. Faptul că filmul trezește impresii și păreri diferite constituie un plus pentru valoarea filmului.

Discuțiile pe marginea filmului sunt parte integrantă dintr-un studiu sociologic, pe care mi l-am dorit. Înaintea lansării sale, am solicitat părerile unor nume mari din cinematografia internațională, regizori și critici de film. Aceste păreri, la rândul lor diferite, vor cuprinde primele pagini dintr-un volum pe care-l vom publica în curând. Veți vedea cum intelectuali publici, oameni fără expertiză în domeniu, se pronunță degajat și, desigur, la comandă, înregimentându-se într-un curent impus, acela de a discredita filmul. La fel, veți vedea cum oamenii își schimbă, fără menajamente, opiniile publice, atunci când presiunea mediatică o cere.

Un capitol din acest studiu Vă privește direct, ca Arhipăstor al Bisericii strămoșești, Președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Zilele acestea, un ieromonah din Eparhia Devei și Hunedoarei, pe numele său Eftimie Mitra, a postat, pe canalul de youtube al uneia dintre asociațiile pe care le patronează, o convorbire cu preotul Florin Pușcaș, parohul unei biserici din Oradea și fost cadru didactic la Facultatea de Teologie din Oradea. Încercând să demonteze nu doar filmul, ci și discursul teologic din predicile Părintelui Ciprian Mega, discuția este încărcată de un penibil greu de suportat chiar și pentru mediul online. Nu voi face referire la intențiile care i-au determinat pe cei doi protagoniști să se afișeze astfel, întrucât fiecare poate citi aceste lucruri cu propria minte, ci vreau să trag un semnal de alarmă asupra unei înfiorătoare lipse de cunoștințe teologice. Unul dintre cei doi interlocutori este preotul unei biserici urbane, celălalt duhovnicul unei mănăstiri de maici. Ambii spovedesc creștini, au în responsabilitate suflete. Cu toate acestea, se angajează, într-o apariție publică, în discuții despre gnosticism, enipostaziere, simbolistica imaginii, semiotică, fără a înțelege, nici măcar la nivel primar, aceste noțiuni. Adică, în demersul dumnealor de a ponegri o operă și pe autorul ei, profită de lipsa de catehizare în rândul creștinilor de azi, încât, veți vedea în materialul video pregătit de dumnealor, nu avem de-a face doar cu o grosolană manipulare, ci, efectiv, cu o șarlatanie, cu ambalaj ”duhovnicesc”.

Ca fapt absolut secundar, Vă aduc la cunoștință că sunt deranjat de atitudinea călugărului Mitra, care a contrazis, în spațiul public, declarațiile prin care vorbeam despre controalele autorităților fiscale la adresa firmelor mele. Am pus respectivele documente la dispoziția oricărui jurnalist interesat, dar mi se pare total deplasat ca un monah al Bisericii Ortodoxe Române să se erijeze în detectiv particular în ceea ce mă privește și să anunțe public falsele sale demersuri. De-a lungul timpului, am ajutat unele lăcașuri de cult din țară, atât din Episcopia Oradiei, cât și din Eparhia Devei și Hunedoarei, cea de-a doua cuprinzând județul în care m-am născut și în care am copilărit. Astăzi, cele două Eparhii îmi răspund prin glasul acestor doi penibili inchizitori, Eftimie Mitra și Florin Pușcaș.

Ținând cont de aceste aspecte, Vă rog, Preafericirea Voastră, să urmăriți personal discuția ”teologică” dintre cei doi, pentru a observa nivelul cunoașterii învățăturii de credință a clerului de azi. De asemenea, consider că această ieșire publică a ieromonahului Eftimie Mitra și a preotului Florin Pușcaș, în numele ”apărării dreptei credințe”, trebuie analizată, la nivel doctrinar, de primele două comisii ale Sfântului Sinod, în comun, după reglementările statutare. Departe de mine intenția de a solicita vreo măsură împotriva celor doi, întrucât îmi cunosc statutul de mirean și mă bucur de lucrarea sfințitoare a Bisericii, prin slujirea încredințată preoților. Dar astfel de oameni ne spovedesc și ne împărtășesc, slujesc Dumnezeiasca Liturghie, în ciuda faptului că nu cunosc învățătura de credință a Bisericii, nemaivorbind de istorie și terminologie. Aceasta este o realitate alarmantă, smintitoare, de competența Sfântului Sinod, pe care-l prezidați.

Episcopii Sofronie și Nestor, fiind garanții respectării învățăturii de credință în Eparhiile dumnealor, se cuvine să-mi dea un răspuns public, după cum această adresare este una publică. Până atunci, cei doi preoți, care slujesc sub omoforul dumnealor, poartă în lume mărturisirea de credință conform conștiinței ecleziale a Chiriarhilor. Iar Ierarhii sunt chipul mărturisirii Sinodului.

Încredințat fiind de rugăciunile și binecuvântarea Preafericirii Voastre,

Vă sărut sfințita dreaptă!

Dr. Silviu Ciobanu