Radu Tudor face dezvăluiri controversate, amintind trecutul premierului Slovaciei, Robert Fico. Astăzi, Fico a fost împușcat și după cele cinci focuri de arma trase asupra sa se află în stare extrem de gravă! Radu Tudor reamintește însă că Fico a fost un personaj cu o atitudine vulcanică.

Iată ce scrie jurnalistul pe blogul său:

„Fico este un personaj extrem de controversat, acuzat de presa slovacă de legături puternice cu crima organizată. Şi cu orientare politică pro-rusă. În Slovacia, în 2018, jurnalistul de investigaţie Ján Kuciak şi logodnica sa au fost asasinaţi. Cazul este unic şi a şocat ţara. Dar el arată şi problemele Slovaciei cu presa independentă şi cu corupţia politică.

Premier în 2018 în Slovacia era tot Robert Fico
Fico i-a numit atunci pe unii ziarişti “idioţi”, “hiene”, “jigodii”, “prostituate anti-slovace”. În plus, redactori de la cel mai mare cotidian Sme au fost excluşi de la conferinţele sale de presă. Motivul pentru comportamentul lui Fico ar fi fost anchete jurnalistice privind acte de corupţie care îl vizau pe el şi pe partidul său.

Jurnaliştii slovaci au investigat amplu conexiunile partidului condus de Fico în mafia italiană, cu bani negri investiţi în Slovacia.

În iunie 2016 a fost incendiată maşina jurnalistului de investigaţie Milos Majko. Alţi doi jurnalişti de investigaţie au dispărut fără urmă: mai întâi în aprilie 2008 Pavol Rypal, apoi în martie 2015 Miroslav Pejko. Multe atacuri brutale asupra jurnaliştilor au avut loc în anii 90, în timpul regimului semiautoritar al premierului Vladimír Meciar. Niciunul din aceste cazuri nu a fost rezolvat.

La aniversarea a șase ani de la asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a partenerei sale, redactorii șefi ai mai multor publicații importante din Slovacia au semnat o scrisoare deschisă comună intitulată ”Pentru o Slovacie decentă”, în care critică guvernul naționalistului Robert Fico și atrag atenția că presa liberă și jurnaliștii sunt în continuare în pericol, scrie publicația Dennikn.

NapocaNews