Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică, 12 mai, ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei.

Anunţul vine după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Unităţile grupării de trupe „Nord” au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov”, situate aproape de frontiera cu Rusia, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Potrivit lui Timociko, activarea de ieri din regiunea Harkov a fost precedată de o puternică campanie de informare, iar rușii au încercat să escaladeze situația. Dar, în realitate, sarcina lor a fost să atragă rezervele Forțelor Armate ucrainene.

Prin lansarea unei noi ofensive asupra Harkovului, rușii intenționează să creeze o zonă-tampon de 10 kilometri de-a lungul frontierei, ceea ce ar priva Forțele Armate ucrainene de capacitatea de a trage cu tunuri de artilerie asupra comunicațiilor rusești din regiunea Belgorod, permițând în același timp trupelor rusești să tragă asupra Harkovului, susțin analiștii Institutului american pentru studierea războiului (ISW).

Aceștia cred că este puțin probabil ca rușii să plaseze artileria direct de-a lungul liniei frontului, așa că probabil că intenționează să avanseze mai aproape de orașul Harkov la 25 de kilometri, distanță ce reprezintă raza de acțiune a majorității sistemelor de artilerie sovietice.

Napocanews.ro