Alexandrina Cernov a fost înmormântată vineri în cimitirul Parohiei Putna. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la Mănăstirea Putna.

La slujbă au participat și au transmis mesaje de condoleanțe doamna Teodora Stanciu, care a transmis mesajul Președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

De asemenea, au transmis condoleanțe și Ștefan Purici, Prorector al Universității din Suceava, Cristina Paladian, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, Marin Gherman, politolog și ucenic al doamnei Alexandrina și Dorin Popescu, fost Consul General interimar al României la Cernăuți.

„Din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților transmit atât familiei îndoliate, cât și familiei lărgite și obștii Mănăstirii Putna, care a «adoptat-o» pe doamna Alexandrina, mesajul de condoleanțe și de compasiune, împreună cu rugăciunea ca Dumnezeu să odihnească sufletul ei cu drepții în Împărăția Tatălui ceresc”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

„Gândul meu pentru dumneavoastră, obștea acestei mănăstiri, pentru dumneavoastră cei care ați cunoscut-o, pentru dumneavoastră cei care sunteți meniți să duceți mai departe duhul doamnei academician este un îndemn la neuitare și la lucrare”.

Preasfinția s-a a subliniat că „avem de învățat, printre alte multe de la doamna academician, cum să simțim mai adânc românește, atunci când cele din jur nu te ajută la aceasta. Noi credem în Înviere și aceasta înseamnă că, la un moment dat, mai aproape sau mai departe, toți ne vom întâlni cu doamna Alexandrina. Îmi doresc și mă rog ca atunci să nu ne fie și să nu vă fie rușine de această întâlnire”.

Cuvântul părintelui stareț al Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a fost prezentat de protos. Gherasim Soca, care a fost responsabil, din partea mănăstirii, de colaborarea editorială cu doamna Alexandrina Cernov.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna a transmis condoleanțe familiei și prețuirea preoților români din regiunea Cernăuți pentru doamna Alexandrina Cernov, ei neputând participa din cauza situației din Ucraina.

Slujba parastasului de 40 de zile va avea loc sâmbătă, 13 iulie, la Mănăstirea Putna, în cadrul simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” ediția a 30-a, împreună cu pomenirea altor istorici și oameni de cultură care au sprijinit activitățile mănăstirii în ultimele decenii.

NapocaNews, Foto credit: Mănăstirea Putna