Distribuie articolul

Marți, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, și al generalului rus Valeri Gerasimov. Aceștia sunt acuzați de implicare în presupuse crime de război comise în timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.Șoigu a fost demis din funcția de ministru al apărării luna trecută și a fost numit Secretar al influentului Consiliu de Securitate al Rusiei. Aceasta a reprezentat una dintre cele mai importante modificări în structura de comandă militară realizate de președintele rus Vladimir Putin de la debutul conflictului în 2022.

CPI a anunțat că Șoigu și Gerasimov sunt acuzați de implicare în crime de război și crime împotriva umanității, acuzându-i de orchestrarea atacurilor asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina.

Judecătorii au constatat că există „motive rezonabile pentru a crede că cei doi suspecți poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene din (cel puțin) 10 octombrie 2022 până la cel puțin 9 martie 2023”, a declarat Curtea de la Haga într-un comunicat de presă.

Rusia, care nu face parte din CPI, a susținut de multiple ori că infrastructura energetică din Ucraina reprezintă o țintă militară legitimă și neagă acuzațiile că ar ataca civili sau obiective civile.

Deși nici Ucraina nu este membru al CPI, a permis Curții să aibă jurisdicție pentru a investiga și a urmări penal crimele comise pe teritoriul său. Cu mandatele de arestare emise pentru Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov, numărul total al mandatelor de arestare împotriva oficialilor ruși de rang înalt de la începutul invaziei a ajuns la opt.

Printre aceștia se află și Vladimir Putin, care e acuzat de crimă de război pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Tribunalul nu dispune de propriul său corp de poliție și se bazează pe statele membre pentru a face arestări. În timpul perioadei menționate în mandatele de arestare recente, Rusia este acuzată de CPI că a executat atacuri asupra mai multor centrale electrice și stații de transformare din întreaga Ucraina, potrivit Reuters.

NapocaNews