Distribuie articolul
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului aniversează anul acesta 30 de ani de parteneriat cu Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, Germania. Pentru a marca acest moment aniversar, la invitația și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, o delegație germană a fost prezentă în aceste zile la Cluj-Napoca, titrează Radio Renașterea.

Ecumenism european. Delegația, condusă de Eminența Sa Ernst-Wilhelm Gohl, Episcop evanghelic-luteran de Württemberg, a participat sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 10:00, la o ședință de retrospectivă, în cadrul căreia au fost apreciate eforturile făcute din partea celor două eparhii partenere în decursul celor 30 ani de existență a acestei colaborări. De asemenea, s-au făcut propuneri de consolidare și promovare a acestui parteneriat.

De la ora 16.00, în sala de ședințe a Centrului Eparhial din Cluj-Napoca, oaspeții germani, însoțiți de gazdele lor, s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în cadrul unei ședințe aniversare. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Episcopul luteran Ernst-Wilhelm Gohl, prin cuvântările lor, au realizat un bilanț, dar și o prognoză a viitorului acestor relații.

La această întâlnire au luat parte și membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, responsabilii pentru activitățile cu tinerii din Arhiepiscopia Clujului, precum și alți colaboratori și invitați. Printre gazdele delegației, se numără și inițiatorii și promotorii acestui parteneriat, părintele prof. univ. dr. Stefan Iloaie și părintele conf. univ. dr. Radu Preda, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

În cei 30 de ani de parteneriat s-au realizat numeroase schimburi ce au vizat mai multe domenii.

„Pe de o parte, a fost dorința Bisericii Ortodoxe de a reînvăța arta filantropiei creştine şi modul de implicare organizat în misiunea socială, de care a fost privată în anii comunismului; iar de cealaltă parte, a fost dorința Bisericii Evanghelice din Württemberg de a redescoperi spiritualitatea, iconografia şi gândirea părinţilor, pe care Ortodoxia le păstrează ca mod de viaţă”, au declarat promotorii acestui parteneriat.

Prin prisma acestui parteneriat, în decursul celor 30 de ani s-au realizat lucrări de modernizare și restaurare la edificiul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, lucrări la mănăstirile Salva, Floreşti şi Piatra Fântânele; s-a ajutat la edificarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”; s-a tipărit primul catehism din România după Revoluţia din Decembrie 1989, de asemenea s-a tipărit o carte de rugăciuni ortodoxă; s-a organizat căminul de bătrâni la Mociu, primul de acest fel din Arhiepiscopie; s-a deschis Policlinica „Christiana” din Cluj-Napoca, s-a înfiinţat postul Radio Renaşterea; s-au organizat numeroase tabere de tineret, dintre care amintim  și tabăra de lucru româno-germană de la Mănăstirea Piatra Fântânele; au fost și sunt sprijiniți cu burse mai mulți tineri și copii din Eparhia Clujului. De asemenea, a fost și este susținută activitatea social-misionară a Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” din Arhiepiscopia Clujului și alte proiecte filantropice susținute de Asociațiile „Christiana” și „Filantropia Ortodoxă”.

Mai multe fotografii AICI

NacaNews, Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului