Aproape 16.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au terminat anul școlar și nu au fost înscriși la Evaluarea Națională 2024
„Așa cum știm, generația care a susținut Evaluarea Națională în acest an, a intrat în clasa a V-a în anul școlar 2020-2021, an afectat de pandemie, an care a însemnat întreruperea școlii în format fizic, clasic, și trecerea în online.
Întreaga lume a văzut că formula de învățământ exclusiv online, mai ales la vârste unde autonomia în învățare nu este foarte mare, nu aduce beneficii. Și, de aceea, noi știm de această problemă, încercăm de ceva ani să remediem prin diferite măsuri”, a explicat ministrul Educației Ligia Deca, la Cluj.
Printre exemplele oferite de ministrul Ligia Deca drept măsuri pentru creșterea eficienței școlare se numără Programul national de reducere a abandonului școlar; extinderea programului „O masa sănătoasă” în școli; creșterea numărului și cuantumului burselor școlare, inclusiv prin burse sociale.
„Nu este o chestiune care poate fi prevenită de la un an la altul. În educație, măsura pe care o iei astăzi, se vede în 4-8 ani, în funcție de finalizarea ciclului educational și avem încredere că măsurile pe care le-am luat în acești ultimi ani își vor aduce beneficiile și vor fi vizibile în anii următori.
Din păcate, pandemia a afectat nu doar țara noastră, ci și multe alte state și, în continuare, din păcate, avem clivaje socio-economice în România care afectează mai ales în mediul rural rezultatele școlare”, a explicat Ligia Deca.
NapocaNews