Distribuie articolul
Liderul partidului de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, şi partener de guvernare al premierului Italiei, Giorgia Meloni, a anunţat luni că se alătură noului grup „Patrioţi pentru Europa”, iniţiativa premierului ungar Viktor Orban, informează EFE.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a informat luni, 8 iulie, că Adunarea Naţională (RN), partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen, se va alătura noii alianţe din Parlamentul European conduse de premierul ungar, scrie Reuters, potrivit G4Media.

Nu există deocamdată o confirmare oficială a acestei informaţii din partea RN. Totodată, şeful de personal al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat că partidul de extremă dreapta Alianţa pentru Germania (AfD) nu va face parte din „Patrioţii pentru Europa”, transmite Agerpres.

Formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii din Austria (FPO), partidul Fidesz al lui Orban şi formaţiunea populistă ANO, condusă de fostul premier ceh Andrej Babis au format o nouă alianţă în Parlamentul European, care şi-a anunţat drept obiective să lupte împotriva imigraţiei ilegale, precum şi pentru transferarea mai multor atribuţii de la Bruxelles către statele membre.

„Astăzi, după multă muncă, se naşte la Bruxelles, împreună cu Liga, marele grup al „Patrioţilor”, care va fi decisiv în schimbarea viitorului acestei Europe”, a scris Salvini pe reţelele sale de socializare.

El a comentat totodată rezultatul turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa, în care aliata său în Europa, Marine Le Pen, a terminat pe locul al treilea în ciuda faptului că era dată drept favorită.

Salvini a mai scris că „aceasta este prima noapte după alegerile din Franţa, cu grupul eterogen ‘toţi împotriva lui Le Pen’ construit de (preşedintele francez Emmanuel) Macron care câştigă alegerile, dar care nu are mandatele necesare pentru a guverna”.

Salvini anunţase deja implicit că atât Liga, cât şi formaţiunea lui Le Pen au intenţia de a se alătura grupului lui Orban, aşa cum, vinerea trecută, salutase anunţul făcut de partidul extremist spaniol Vox care transmisese că părăseşte grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) al lui Meloni.

Salvini face apel de multă vreme la unitatea forţelor de extremă dreaptă în Europa, unde Liga face parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID), coaliţia condusă de Marine Le Pen.

Din octombrie 2022, guvernul italian este format dintr-o coaliţie de trei partide din trei familii europene diferite: partidul Fraţii Italiei al lui Meloni, care face parte din ECR, Liga lui Salvini, care aparţine grupului Identitate şi Democraţie (ID), şi Forza Italia a lui Antonio Tajani, grupare care este afiliată grupului Partidului Popular European (PPE).

NapocaNews