Astfel, 53% din populația neautohtonă care trăia în Europa în 2020 s-a născut într-o altă țară a Bătrânului continent. Restul locuitorilor s-au născut în principal în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Întrucât circulația este relativ ușoară între țările europene, mulți oameni au ales în ultimele decenii să migreze din motive economice, politice și de altă natură.
Totodată, majoritatea imigranților care trăiesc în Europa sunt de religie creștină și reprezintă unul dintre principalele grupuri religioase, alături de cei care nu au o credință anume și de cei care sunt adepții islamului.
Totuși, procentul de imigranți musulmani este mai mare decât cel al musulmanilor în populația generală a Europei (18% dintre imigranți vs. 7% din populația generală).
Printre cauzele migrației recente în masă amintim: războaiele, foametea și alte circumstanțe politice. Astfel, războiul prelungit din Siria i-a forțat pe mulți musulmani să caute refugiu în Europa, în timp ce invadarea Ucrainei în 2014 i-a alungat pe mulți creștini spre vest.
Conform studiului, populația totală a continentului european a crescut cu 23 de milioane de persoane între 1990 și 2020. În aceeași perioadă, populația fluxurilor de migrație din țările din afara Europei a ajuns la 21 de milioane.
Se poate observa, așadar, că imigrația a contribuit la menținerea unui echilibru demografic, astfel că țările țintă au evitat scăderea bruscă a nivelului populației.
NapocaNews