„A venit apa și le-a luat totul într-o clipă. Pământul secetos n-a mai primit apa, cum sufletul secetos nu mai primește iubirea. Nu apele-s vinovate, nu Dumnezeu dă dezastre. Noi dăm, în loc de iubire, dezastre. Prin patima lăcomiei personale, n-am mai lăsat apele să curgă în zăgazurile lor”, a spus Înaltpreasfinția Sa duminică, la Catedrala din Galați.
Iubirea va vindeca dezastrul
„Am schimbat cursul râurilor și apelor. Am vrut grădini și rod mai mult pentru bani mai mulți. N-am mai dorit să curățim la sate șanțurile: Lasă, să facă statul. Am devenit stăpâni pe ape: Dacă se poate apa să-mi dea mie profit foarte mult. Digurile bătrâne au cedat. Ce ne mai interesează diguri? Să le facă statul. Dar noi suntem statul”, a mai spus Preasfinția Sa.
Arhiepiscopul Dunării de Jos le-a mulțumit credincioșilor care și-au deschis casele pentru a găzdui persoane sinistrate: „Pe Iisus Hristos Domnul nostru l-ați primit”, le-a transmis ierarhul. „În curând sunt sigur că iubirea va vindeca dezastrul din Arhiepiscopia Dunării de Jos.”
Ierarhul a luat masa cu pompierii salvatori
Înaltpreasfinția Sa a mai adresat un cuvânt de omagiu și mulțumire pompierilor salvatori, care, dacă nu ar fi fost dezastrul, ar fi fost invitați să se alăture în rugăciune la catedrală, fiind ziua de pomenire a ocrotitorului lor, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș.
Până duminică, pompierii care au intervenit în zonă salvaseră aproximativ 100 de persoane, a spus ierarhul.
După slujbă, reprezentanții arhiepiscopiei au încărcat într-o mașină porțiile de mâncare pregătite de maicile de la Centrul Eparhial și le-au dus pompierilor salvatori, care au luat astfel un prânz de campanie împreună cu Părintele Arhiepiscop Casian.
Ajutorul alimentar a fost necesar, deoarece pompierii din alte garnizoane, detașați special pentru a ajuta comunitățile sinistrate, au fost cazați în weekend în cele mai afectate localități gălățene, Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi.
Vizită arhierească în cele mai afectate localități
Duminică, după prânzul cu pompierii, ierarhul a vizitat gospodării și biserici din cele trei localități afectate de viituri. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a ajutat la curățarea de mâl a bisericii din vecinătatea sediului Protoieriei Covurlui.
Părintele Arhiepiscop Casian a revenit în cursul zilei de luni în cele mai afectate localități, pentru a coordona eforturile de sprijin. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de prohodire pentru doi localnici din Pechea care s-au mutat la cele veșnice în urma viiturii din noaptea de vineri spre sâmbătă. Biserica va oferi ajutor pentru înmormântarea lor creștinească.
Acțiuni de sprijin
Duminică, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au strâns bani pentru victimele inundațiilor. Colecte similare au loc și în Mitropoliile Banatului și Germaniei.
Primul ajutor financiar a venit sâmbătă, de la Părintele Patriarh Daniel, care a transmis și un apel la solidaritate cu sinistrații.
Luni, după retragerea apelor și deschiderea căilor de acces către zona afectată de viituri și inundații, opt autoutilitare din partea Arhiepiscopiei, încărcate cu 13.000 litri de apă și îmbuteliată și 9.000 de pâini, au ajuns în patru localități din Câmpia Covurluiului: Cuza Vodă, Pechea, Slobozia Conachi și Costache Negri.
Arhiepiscopia a asigurat și prânzul de luni pentru cei 300 de pompieri implicați în acțiunile de salvare și va oferi în continuare alimente pentru sinistrații găzduiți de familiile localnicilor.
Conform informațiilor distribuite pe pagina de Facebook a eparhiei, în weekend, mai multe parohii și protoierii au întreprins acțiuni în sprijinul comunităților afectate, iar Mănăstirea Tudor Vladimirescu a oferit locuri de cazare pentru cei care au rămas fără acoperiș deasupra capului.
Donează
Cont IBAN: RO33RNCB0141032864090007
Titular: Arhiepiscopia Dunării de Jos