În prima zi a Festivalului Astra Film 2024, programul a inclus o varietate de documentare remarcabile, însă atenția mea s-a concentrat asupra a două filme deosebite din competiția „Voci emergente ale filmului documentar”. Aceste filme explorează teme profund personale și istorice, surprinzând evenimente și momente esențiale din viețile protagoniștilor, dar și din contextul social al perioadelor respective.
„Fragmente pe gheață”, regia Maria Stoianova – Premieră națională
Coproducție Norvegia-Ucraina, acest documentar – cine-memoriu oferă o perspectivă unică asupra evenimentelor istorice și sociale, prin prisma experiențelor individuale ale regizoarei fiind realizat din înregistrările video filmate de familia sa în perioada 1986-1994. Înregistrările sunt jurnale video filmate de Misha, tatăl Mariei Stoianova, în timpul turneelor sale internaționale alături de Baletul Ucrainean pe Gheață, dar și imagini de familie. Imaginile strălucitoare filmate în turneele din Canada, Grecia, Australia, Hong Kong, Finlanda și Emiratele Arabe Unite contrastează puternic cu imaginile din apartamentul de acasă, cu pereți cojiți, tavane prăbușite și gândaci. Pe măsură ce o vedem pe Maria Stoianova crescând, firul poveștii surprinde prăbușirea Uniunii Sovietice și drumul Ucrainei spre independență, urmat de tranziția către o economie de piață dar și influența evenimentelor asupra vieților oamenilor obișnuiți, culminând cu o nouă criză. La final Maria Stoianova reflectează că „Sfârșitul Istoriei nu a avut loc, ci a înghețat și ne-a prins din urmă după ani de zile.”
„Fragmente pe gheață” a fost deja premiat în cadrul mai multor festivaluri internaționale de profil, obținând, printre altele, Mențiunea de onoare – CineRebels Award la Munich Film Festival, Best Film Docu/Ukraine, Mențiune specială Docu/World, Best Film Students Jury Prize și premiul Union of the Ukrainian Film Critic Prize Docu/Ukraine competition din cadrul Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival.
Următoarea proiecție a filmului va avea loc pe 26 octombrie la Astra Film Cinema.
„Nu sunt tot ce-aș vrea să fiu”, regia Klára Tasovská – O explorare a vieții Libušei Jarcovjáková
Al doilea documentar prezentat în competiție, „Nu sunt tot ce-aș vrea să fiu”, regizat de Klára Tasovská, este o coproducție Austria, Republica Cehă și Slovacia. Filmul urmărește parcursul artistic al Libušei Jarcovjáková, o fotografă cehoslovacă care, prin fotografiile și jurnalele sale realizate de la începutul anilor ’70 până la începutul anilor ‘90, reflectă atât realitatea cotidiană, cât și lupta sa interioară pentru libertate și autoexprimare. Artista a fotografiat locuitorii unui bar queer clandestin din Praga, numit T-Club, pe care îl frecventa aproape în fiecare noapte timp de aproape 3 ani, folosind film alb-negru și bliț. Alte subiecte ale sale erau propriile sale autoportrete, grupuri minoritare și persoane marginalizate, migranții economici vietnamezi și cubanezi.
Documentarul oferă o viziune detaliată asupra unei perioade istorice marcate de constrângeri politice și sociale, dar și de transformări personale semnificative.
Selectat pentru o Proiecție Specială la Karlovy Vary după premiera mondială în secțiunea Panorama de la Berlinale și inclus în secțiunea „What’s up Doc” de la Festivalul Internațional de Film Transilvania, acest documentar impresionant va fi proiectat din nou pe 24 octombrie la Astra Film Cinema.
Ambele documentare oferă priviri fascinante asupra istoriei și identității personale, transformând prima zi a Festivalului într-o călătorie cinematografică memorabilă.