Distribuie articolul

Cimitirul-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată f.n., a fost deschis în anul 2020 și este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare și cuprinde 5.553 morminte, 1856 urne columbar și o capelă.

Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor.

Dim păcate, tot mai numeroși preoți ortodocși clujeni se plâng că nu există cruci în cimitir, ci doar pietre tombale dreptunghiulare la capul răposaților înmormântați. Preoții conform tradiției ortodoxe nu pot sfinții pietre tombale, ci doar cruci.

Canoanele ortodoxe sunt explicite, că la capul mortului se pune crucea și numai crucea se sfințește în urma unor slujbe speciale.

”Crucea este esența misiunii lui Hristos, a lui Mesia pe acest pământ.La Cruce se referă Domnul ori de câte ori face aluzie la menirea Lui, la botezul cu care trebuie să se boteze, la paharul pe care trebuie să-l bea. Totul în cuvintele, tăcerile și vestirile Sale duce spre punctul final al Golgotei.

Crucea pentru creștin (și să nu pierd prilejul de a repeta, orice om e creștin) este simbolul interferenței Cerului cu pământul, al spiritului cu materia.

Crucea este tiparul care ne îngăduie să înțelegem taina lumii și a vieții, este singura „cheie” de care dispunem.

Ferindu-se de semnul crucii, protestanții pierd din vedere că el nu evocă numai un groaznic instrument de tortură (și nu întâmplător chinul constă în țintuirea verticalității făpturii, în pedepsirea Omului prin însăși poziția sa specifică luată-n derâdere ‒ vertical, dar lipsit de libertate, vertical, dar cu mădularele în ptoză, vertical, dar expus spre ocară), ci și repetarea conștientă a integrării noastre în semnificațiile ultime.

Mai mult decât orice alt simbol, Crucea este desăvârșita și completa imago mundi. O imago mundi simplă, integrală, care spune totul.” (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii, Editura Mănăstirii Rohia, Rohia, 2005, p. 348).

Crucile trebuie reintroduse în Cimitirul-parc din municipiul Cluj-Napoca de pe strada Moș Ion Roată f.n., conform tradiției ortodoxe. Majoritatea populației orașului este de religie ortodoxă și greco-catolică, celebrând astfel Sfânta Cruce.

Administrația locala trebuie să introducă crucile în cimitir, conform tradiției noastre strămoșești.

NapocaNews