Distribuie articolul

Probabil că o să îngrozesc multă lume, dar cred că în Moldova nu s-a votat anti-UE, ci pentru pace.

Scriu acest text când tabăra „Da” conduce, cu un avans minuscul, în fața taberei „Nu”.

Războiul din Ucraina le-a arătat oamenilor din spațiul moldav și ex-sovietic, în general, ce înseamnă moartea și distrugerea.

Legăturile moldovenilor cu ucrainenii sunt mult mai profunde și mai la „firul ierbii” decât vrem să credem și să acceptăm. Așa au văzut, în ciuda propagandei, ce înseamnă războiul: moarte și distrugere.

Nimic eroic. Nimic de dorit.

Așa se explică de ce (și) rezidenți moldoveni din UE au votat „împotrivă”. Pentru că este pacea în condiții relativ modeste este întotdeauna de preferat, războiului.

Numai cine este complet deconectat de realitate (adică se „informează” din presa mainstream) poate crede altfel. Sau un inconștient.

Tot doar un inconștient credea că Moldova are vreo șansă reală să intre în UE, viitorul previzibil. La fel ca și Ucraina în NATO. Oamenii au realizat că-și riscă viețile pentru pielea ursului din pădure (ursul albastru, nu celălalt).

Mai cred că rezultatul referendumului este un semnal clar și în ceea ce privește unirea cu România. Când ai jumătate din populație împotrivă, nu ai cum s-o faci.

Și poate procentul este mai mare, având în vedere că știm cât de mult contează CINE numără voturile.

În fine, rezultatul referendumului este un nou eșec pentru statul român. După ce a pompat zeci, sute de milioane de euro în neștire în Moldova, rezultatul este că jumătate din populație nu vrea să audă de UE.

Dar „meritul” pentru acest eșec este împărțit și cu doamna Maia Sandu. Din punct de vedere economic, guvernarea ei a fost un eșec. Iar oamenii nu se hrănesc cu slogane. În loc de condiții de trai, ea le-a oferit promisiuni, vorbe frumoase și perspective europene.

Forțând organizarea referendumului, acum riscă să piardă și președinția. Asta e.

 

Mihai Șomănescu