Inițiativa a aparținut Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa. Anatol Popescu, președintele organizației, a făcut această propunere Administrației Prezidențiale de la Kiev cu un an în urmă.
„Aflându-ne în așteptarea unui răspuns în oglindă la gestul prietenos al Statului Român privind recunoașterea și celebrarea Zilei Limbii Ucrainene pe teritoriul său și a confirmării faptului renunțării oficiale a Ucrainei la folosirea pe teritoriul său a sintagmei limba moldovenească, conform Declarației comune a prim-miniștrilor Ucrainei și României în urma primei ședințe comune a guvernelor celor două țări din 18 octombrie 2023, propunem și solicităm, în conformitate cu legislația ucraineană, să elaborați și să depuneți la Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege corespunzător sau să emiteți un Decret prezidențial privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, cu sărbătorirea acesteia anual la 31 august – ziua revenirii la grafia latină la 31 august 1989 și a revenirii ulterioare la denumirea limba română, hotărâte de Marea Adunare Națională de la Chișinău, precum și de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie a acestui an, și renunțarea totodată la grafia slavonă și sintagma limba moldovenească, ambele impuse în perioada sovietică”, i-a scris Anatol Popescu Președintelui Volodimir Zelenski.
Un glotonim de origine sovietică
Anul trecut, în octombrie, premierul Marcel Ciolacu anunța că autoritățile de la Kiev au recunoscut limba română drept limba oficială a minorității române din Ucraina. „Ne așteptăm ca drepturile minorităților naționale să fie discutate și în ședințele comune ale Comisiei Mixte Interguvernamentale Ucraina-România”, afirma el.
Cu toate acestea, Anatol Popescu a semnalat recent că, la întâlnirea bilaterală de la București nu s-a discutat nimic în acest sens.
Între timp, în regiunea Odesa a Ucrainei administrația încă păstrează glotonimul de limbă moldovenească în școli și în actele oficiale. Asociațiile românești din regiune au intentat un proces în justiție prin care solicită recunoașterea oficială a denumirii de limbă română în loc.
Românii, comunitate istorică în Ucraina
Ar fi necesară și corectă recunoașterea românilor ca populație băștinașă a Ucrainei, un termen utilizat în legislația țării vecine, pentru că ei sunt urmașii românilor care au trăit din moși-strămoși în Regiunile Cernăuți (Nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei și Ținutul Herța), Odesa (Bugeac), Transcarpatia (Maramureșul istoric).
Iar dacă în localitățile din regiunea Cernăuți în care românii se declarau la un moment dat „moldoveni” (rezultat al influenței sovietice), limba oficială de predare în școli este dintotdeauna limba română, situația ar trebui să fie la fel și în regiunea Odesa, unde încă persistă glotonimul de limbă moldovenească.
Tot în așteptare se află și demersul de înregistrare a unei asociații dedicate parohiilor românești din Ucraina, care îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat recent că „a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”.
În Ucraina există o comunitate românească istorică de aproximativ 500.000 de români, care formează a doua cea mai numeroasă minoritate națională de pe teritoriul țării vecine, după minoritatea rusă.
NapocaNews, Foto credit: Facebook / Ziarul „Zorile Bucovinei”