1. Marele câștigător al deciziei CCR este chiar Diana Șoșoacă. Nu m-ar mira ca peste ani să aflăm că toată treaba a fost aranjată. În turul II sigur nu ajungea, iar cu cele 7-14% procente fluctuante și pe alocuri aberante cât o dădeau tot felul de sondaje nici nu putea să avanseze politic mai mult, ajungea să se plafoneze și să „expire” politic. Vorba lui Orban, candidatura la prezidențiale este încununarea „carierei” de politician. Așa, va fi conservată pentru 2029, când va putea juca cartea candidatului „eliminat de sistem”, aidoma lui Geoană care este victimizat constant din 2009. Are 48 de ani, este încă în putere. Mișcarea asta a revitalizat-o politic.
Respingerea candidaturii va deveni o trambulină pentru partidul ei care în ultimele luni a suferit mari daune (filiale care au migrat la AUR, Terheș sau PPR) și care nu are structuri locale serioase pe care să se bazeze. Asta s-a făzut și la alegerile locale unde nu a înregistrat rezultate care să îi garanteze o bază bună pentru parlamentare. Mai mult, plecarea ei la Bruxelles, dincolo de vizibilitate și avantajele pecuniare vine cu un dezavantaj: depărtarea de activitatea de organizare a partidului. Oamenii din interior știu foarte bine că, spre deosebire de alți lideri de formațiune politică, ea nu este o bună organizatoare.
Unii oameni din sistem dădeau partidul sub 5%, alții ușor peste și încearcă să îi bage oameni pe liste. Pentru unii este folositor SOS în viitoarea ecuație parlamentară, pentru alții toxic. Depinde de tabără.
Acum, pe baza notorietății, a victimizării față de abuzurile sistemului și a faptului că toată lumea îi ia mai mult sau mai puțin apărarea, SOS va fi „răzbunat” de popor și băgat în parlament ca să devină unul dintre partidele balama necesare pentru diversele calcule în legislativ.
2. CCR prin majoritatea ei de origine securisto-pesedistă a creat un precedent constituțional periculos, care merită comentat pe larg, însă, abia după ce apare motivarea deciziei. Există niște condiții clare pe care trebuie să le îndeplinească candidații, atât prin raportare la Constituție și la Lege, dar modul în care s-a judecat îl vom afla abia DUPĂ ce apare motivarea deciziei. DUPĂ, repet. Este mai sănătos. Da, la prima vedere pare greu de crezut că abia acum este sancționată pentru anumite acțiuni. Sistemul a câștigat un precedent periculos pe care îl poate folosi împotriva oricui.
3. USRiștii și PNLiștii care se bucură, o fac degeaba: voturile lui Șoșoacă nu merg nici la Lasconi, nici la Ciucă. În rest, toată lumea vede clar că Simion va profita cel mai mult, putând să atragă din votanții ei și să schimbe balanța neclară dintre el și Geoană. Și da, cel care va profita și mai mult va fi Ciolacu, pentru că PSD asta a tot proiectat o finală ca în 2000. Dar despre acest ultim punct ați tot auzit.
În realitate, PSD câștigă, AUR câștigă, SOS câștigă, Sistemul câștigă.
În mod clar, poporul român are de pierdut din aceste mari jocuri organizate de niște securiști borfași care se hrănesc cu peste 75% din munca noastră pe un an de zile prin taxe și impozite.
De ce se întâmplă lucrurile astea? Pentru că votul a doi oameni ușor de manipulat este mai valoros decât votul unui om care înțelege ce se întâmplă. Și ca să mai avem un viitor, acest lucru trebuie schimbat!
***
Să recapitulăm:
1. Sistemul o scote din joc pe Șoșoacă printr-un mecanism pervers, care ridică, pe bună dreptate, indignarea tuturor. Da, Curtea Constituțională este un tribunal politic, judecătorii sunt oamenii partidelor. Abia acum ați aflat?
2. Oamenii protestează verbal și pe social media alții se pregătesc de proteste propriu-zise ca să „apere democrația”.
3. Șoșoacă decontează politic totul în favoarea ei.
Hai, nu-mi spuneți că nici Ciolacu, nici securiștii și analiștii din spate, nici Marian Enache și judecătorii CCR nu s-au gândit la asta!
Vă mai zic una:
Șoșoacă ar putea merge la CEDO cu asta, după precedentul Kovesi, pe motiv că nu a avut garanția unui proces echitabil. Vom vedea.
De ce am zis că merită să așteptăm motivarea deciziei CCR?
Dacă motivul este legat de semnături, atunci trebuie verificate semnăturile la toți!
Dacă motivul este așa-numitul atașament față de valorile constituționale, ce înseamnă asta și ce caută printre candidați omul care ne-a ținut în case și care a încălcat în mod sistematic în picioare drepturile și libertățile fundamentale?