Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță o revoluție la nivelul administrației județene în ceea ce privește soarta unor societăți din subordine, care nu se mai justifică în actuala situație, titrează Cluj24.
Alin Tișe a declarat, joi, că, în ceea ce privește Tetarom, această societate nu se mai justifică sub forma unei societăți de stat, astfel că va propune mai multe soluții.
”Vrem să construim două parcuri industriale noi la Huedin și Dej. Dar, în ceea ce privește Tetaromul, ca societate comercială, administrează parcuri pentru care nu mai sunt terenuri, toate fiind date la investitori privați. Și atunci ne putem întreba ce mai administrează? Se mai justifică Tetarom ca societate de stat sau să fie reprezentanta firmelor din Tetarom, care să își administreze ele gestiunea în comun?
Terenurile rămân în proprietatea județului sau le dăm în proprietatea firmelor care au făcut investiții?
Este o discuție legată de Tetarom dacă se justifică a fi o societate de stat care trăiește din chirii, sau firmele să aibă un management privat?
Părerea mea, este ca CJ Cluj ar trebui să vândă terenurile firmelor de acolo, ar trebui mers pe o proprietate în forma privată a celor care gestionează terenul, iar societatea să primească acționariat privat, în care fie și reprezentanții firmelor din parc. Să fie la început un parteneriat public privat, iar apoi va fi strict management privat la Tetarom. Cred că acolo vom ajunge.
Dacă nu ar fi producția de energie pe care o vând în parc, nu și-ar acoperi cheltuielile”, a spus Alin Tișe.
Potrivit acestuia, CJ Cluj mai are și alte entități în subordine care ar trebui reorganizate.
”Mai avem Univers T. Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante? Noi facem administrație publică, dezvoltăm județul. Societatea de Protecție și Pază a intrat în faliment. Clujana, ce treabă avem noi cu o firmă de producție încălțăminte?
De asemenea, la Agro Transilvania se descarcă marfă, nici măcar nu sunt producători. Se ia marfa și se revinde în piețele din oraș.
Știm că aceste entități nu își ating justifică scopul pentru care au fost create, care era să aducă bani pentru dezvoltarea județui, dar abia își acoperă salariile.
Cred că CJ Cluj ar avea nevoie de o societate de transport județean care este mai importantă decât un restaurant”, a spus Tișe.
De la stat la privat, cine oare va câștiga bani din clientela patronilor clujeni?
NapocaNews