Distribuie articolul

După apariția volumului ISTORIA LITERATURII NEÎNREGIMENTATE – Editura Scriitorilor – lansat în 20 martie 2023, într-un comentariu la acest volum printre altele am scris:„La ora actuală nu există alt critic de artă care să-l egaleze pe Grid Modorcea. Se remarcă printr-o impresionantă cultură și capacitate de a face conexiuni!

Lansarea acelui volum a fost prilejuită de aniversarea a 80 de ani ai autorului, când a fost înconjurat de mulți prieteni artiști și scriitori. Între timp a apărut volumul VÂNTURARIȚA, scris după un pelerinaj la câteva mănăstiri vâlcene care se asociază cu tot atâtea revelații. Pelerinajul oferă autorului posibilitatea de a face o analiză amplă a istoriei omenirii, o serie de meditații folositoare asupra stării de a fi a omului, ca ființă creată și a Naturii creatoare de Dumnezeu.

Acum ne-a surprins din nou plăcut prin volumul intitulat VIKING, care desigur este cartea unui scriitor utopic, care s-a pregatit în zeci de ani de studii privind diferite alte scrieri despre utopie. Volumul a apărut în anul 2024 la aceeași Editură a Scriitorilor și este a 128-a carte a lui Grid Modorcea, care și-a dorit să descopere o realitate care să rimeze cu utopia sa. A descoperit-o în împletirea dintre mitologia dacică și mitologia vikingă, aduse în actualitate, a realizat astfel o punte literară/spirituală între România și Scandinavia și i-a dedicat acest roman, VIKING, pe care l-a scris „dintr-un suflu” după ce și-a petrecut vacanța în această vară pe meleaguri scandinave (a publicat întâi o suită de articole, atât în „Jurnalul Bucureștiului”, condus de Thomas Csinta, cât și în publicația Napocanews). Este un roman sui-generis, o nouă utopie, în care o realitate exemplară (Scandinavia) se împletește cu ficțiunea revelată de mitologia celor două civilizații (dacică și vikingă) care au crescut din aceeași rădăcină și au același trunchi. Istoria se împletește cu ficțiunea utopică, proiectând o nouă lume.

O călătorie în țara lui Baldur, zeul luminii, al bucuriei, al purității, al frumuseții și al inocenței (corespondentul zeului Apollo), zeu care este un fel de Iisus Hristos pentru vikingi.

Autorul lansează regula de trei simplă istorică:

Dacă vlahii au fost daci

Și vikingii au fost vlahi,

Atunci vikingii sunt daci.

Această ipoteză se găsește în lumea scandinavă, mai ales în Norvegia, unde oamenii trăiesc în spiritul viking și îl actualizează.

Dacă noi suntem din aceeași plămadă dacică cu vikingii, de ce n-am face ca ei, o civilizație a viitorului cum nu mai există pe pământ?

România poate fi focarul acestei civilizații.

Utopia scandinavă, despre care este vorba în romanul VIKING, este anunțată de o serie de alte cărți ale autorului, cărți de poezie și proză, ca: Sanctuar, Armaghedon revelat, Homo Novus, Îngerul rebel, Vânturarița/O nouă geneză, Buharia, Nemuritoarele, Angelophania, dar și de eseul Civitas Innocentiae, care prezintă filosofic utopia sa, despre cum crede autorul că va arăta în viitor Cetatea Omului.

Grid Modorcea are câteva cărți fundamentale traduse și în limbile engleză și spaniolă: Brancusi in America, Shakespeare and Eminescu, The American Film, The Cork, Dead about America, Fine Arts in America (publicată doar în ediție engleză), Los Señoritos de dinero fácil.

Dar Grid Modorcea nu este cunoscut doar ca scriitor român, prezent în mai multe genuri literare – poezie, proză, teatru, eseu, pamflet, critică, scenarii de film, studii filosofice, religioase, jurnalism, el este și autor de dicționare de literatură, film, muzică, arte plastice (fiind absolvent  al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale – secţia Teatrologie-Filmologie promoţia 1974). Este primul doctor în Arte al Academiei de Teatru şi Film, cu teza Filmul de actualitate ca mijloc de comunicare. Impresionante sunt filmele sale documentare, multe realizate în perioada când se afla angajat la TVR în redacția emisiunii „Viața spirituală” (vezi pe You tube Credința lui Moromete; Brancuși – cioplitorul de suflete și multe altele).

Poate nu aș fi scris aceste rânduri dacă nu aș fi primit de la Grid Modorcea o scrisoare (electronică) foarte tristă: „Am 80 de ani, am lăsat poporului român o opera prețioasă, dar mă despart de realitatea în care trăiesc trist și neînțeles. Pentru cei care nu mă cunosc este atât de simplu să citească pe Wikipedia cât am scris, cine a scris despre mine și ce a scris”.

Pe bună dreptate putem pune întrebarea retorică: Grid Modorcea reprezintă și promovează bine cultura română? Nu cunosc un scriitor cu vocația românismului mai puternică. Indiscutabil, este urmașul spiritual al lui Eminescu. Cred că toată opera sa vorbește de la sine…

Am intitulat acest articol: „VIKING: o carte de Premiul Nobel” cunoscând că în testamentul său, Alfred Nobel a scris că Premiul Nobel pentru Literatură se acordă pentru „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. Consider că volumul VIKING corespunde întru totul acestei condiții.

 

Elena Armenescu

Membră a Uniunii Scriitorilor din România

Membră a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România