Cel puțin două dintre cele 16 rachete pe care crucișătorul Moskva le-ar fi avut la bord în momentul scufundării ar fi avut focos nuclear. Este estimarea făcută de un căpitan în rezervă și expert militar ucrainean pentru Ukrainska Pravda. Fosta navă-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră se află acum pe fundul Mării Negre, după ce a fost lovită de rachete ucrainene în aprilie 2022.
Stepan Yakimiak, fost șef al catedrei de Marină de la Universitatea Națională de Apărare a Ucrainei, acum expert la un think-tank de securitate, a spus că prezența focoaselor nucleare la bord este posibilă, pentru că ar fi fost procedură standard.
„Cred că dintre cele 16 rachete de la bord, cel puțin două, poate chiar patru, să fi fost nucleare. Asta este estimarea mea. Nu am văzut documente secrete în acest sens, dar mă bazez pe practică, pe experiența din antrenamente și pe modul în care se pregătesc misiunile de luptă. Pentru că era o „operațiune militară specială”, nava trebuia să fie complet gata de luptă pentru misiunile imediate și pentru cele care ar fi urmat. Un război nuclear și capacitatea de a respinge atacuri din partea NATO sunt potențiale sarcini” a explicat căpitanul în rezervă.
„Sunt sigur de acest lucru, având în vedere experiența și cunoștințele mele legate de pregătirea unei nave pentru condiții de luptă. Nava asta pleca în larg pentru misiuni de lungă durată. Da, s-a întors periodic între 6 și 10 aprilie, la Sevastopol, pentru provizii. Cel mai probabil, carburant și mâncare, poate și ceva rotiri de echipaj. Dar este posibil să fi fost vorba și de rachete cu focoase nucleare” a continuat Stepan Yakimiak.
Crucișătorul Moskva, nava-amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră, a fost scufundată de Ucraina pe 14 aprilie 2022. Nava a fost lovită de rachete antinavă ucrainene Neptun.
Nava, construită în epoca sovietică, era gândită să distrugă flote NATO cu rachete nucleare. Principalul armament erau 16 rachete P-500 Bazalt sau P-1000 Vulkan, ambele capabile să aibă focos atomic.
NapocaNews