A fost redactat în trei zile, imediat după Crăciun, apoi tipărit în noaptea dintre 28 și 29 decembrie 1989, la inițiativa unui grup din care a făcut parte și Părintele Patriarh Daniel – pe atunci protosinghel și consilier la Departamentul „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic“ al Administrației Patriarhale.
Într-un mesaj transmis în 2019, când periodicul a împlinit trei decenii de existență, Părintele Patriarh Daniel scria: „Evenimentele de acum treizeci de ani, care au provocat schimbarea de regim politic în România, au avut ecouri în organizarea și în viața Bisericii Ortodoxe. Prima mărturie scrisă a Bisericii noastre, privind transformările din societate, a fost reprezentată de publicația Vestitorul Ortodoxiei Românești”.
„Acestei inițiative s-au alăturat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe atunci arhimandrit și inspector patriarhal pentru învățământul teologic, vrednicul de pomenire Episcop-vicar Roman Ialomițeanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor și domnul Teodor Baconschi, la acea vreme doctorand și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române”, mai amintea Preafericirea Sa.
Până la jumătatea anului 1992, ziarul și-a păstrat denumirea inițială: Vestitorul Ortodoxiei Românești. Apoi, pentru un an de zile, s-a numit într-un singur cuvânt Vestitorul.
De la nr. 94/15 mai 1993 a fost stabilit titlul păstrat până în prezent: Vestitorul Ortodoxiei.
Din anul 1993, a fost creată o subredacțiecare s-a ocupat de publicarea revistei lunare pentru copii a Patriarhiei Române, Chemarea Credinței.
Vestitorul Ortodoxiei s-a alăturat Publicațiilor Lumina în anul 2008, iar din 2014 este disponibil în mediul virtual. Vezi aici primul număr al revistei.
NapocaNews, Foto credit: Fotomontaj Ziarul Lumina (arhivă)