Votează Tikt ok la Bruxelles? Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene a calificat alegerile din România drept un caz „șocant” de interferență externă. Ea a avertizat, însă, că nu este vorba despre o situație izolată în rândul statelor membre UE.
„Cred că întreaga lume urmărește și va urmări ceea ce se întâmplă în România, pentru că nu este vorba doar despre o singură țară. Este vorba despre a înțelege dacă alegerile democratice dintr-un stat democratic pot fi distruse din exterior”, a spus Vera Jourová, fost vicepreședinte al Comisiei Europene cu responsabilitate pentru Valori și Transparență, potrivit Corriere della Sera.„De fiecare dată, înainte de alegerile din statele membre, ne așteptăm la interferențe, iar cu cât rolul persoanei sau instituției care urmează să fie aleasă este mai mare, cu atât presiunea este mai mare. Președintele României nu este doar o figură ceremonială. El reprezintă România la vârful NATO și al UE. De aceea ne așteptam să existe interferențe, precum cele observate, de exemplu, în Republica Moldova”, a adăugat ea.
Întrebată dacă se aștepta la o astfel de interferență, ea a răspuns: „Mă așteptam la o combinație de utilizare a TikTok pentru a influența generațiile tinere, dezinformare, utilizarea inteligenței artificiale și atacuri cibernetice. Dar creșterea incredibilă a preferințelor pentru Georgescu, combinată cu știrea că nu a cheltuit bani pentru campania electorală, arată anomalia: este o evoluție fără precedent, aș spune șocantă.”
Fostul vicepreședinte a transmis, de asemenea, că este responsabilitatea autorităților și instituțiilor române să analizeze situația.
„Dacă încetăm să insistăm asupra faptului că trebuie să asigurăm alegeri libere și corecte, atunci democrația este amenințată în fundamentul său absolut. Acum este responsabilitatea autorităților și instituțiilor române să ia în considerare ce s-a întâmplat, iar acestea lucrează la acest lucru”, a susținut Jourova.
„TikTok este una dintre platformele care se află sub investigație. Comisia are nevoie de mai mult timp pentru a evalua ce se întâmplă și cum își îndeplinesc platformele obligațiile. Dar, în cazul TikTok, cred că există o problemă sistemică. Când eram în funcție, m-am plâns că tinerilor li se face un fel de „spălare pe creier” prin TikTok: viziunea lor asupra lumii se formează pe TikTok, care este un actor politic-cheie. Răspunsul conducerii a fost că publicitatea politică este interzisă pe TikTok. Așadar, cred că există o problemă structurală. Sunt sigură că Comisia se ocupă de acest caz, va urmări foarte atent ceea ce se întâmplă și va evalua acțiunile în cadrul Digital Services Act”, a mai spus Jourova.
Ea a avertizat că nu toate statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite în fața interferențelor rusești și a modului în care Rusia utilizează platformele sociale.
„Pregătirea variază de la un stat la altul. Cele care au experiență îndelungată cu interferențele rusești sunt mai pregătite, precum statele baltice și Finlanda. În acele țări, încă de acum câțiva ani, Ministerul Apărării era implicat puternic, ceea ce era de neconceput în țările occidentale. De la cazul Cambridge Analytica, organizarea alegerilor nu mai este un „business as usual” și apar noi tipuri de amenințări. Anul viitor vor fi alegeri în Germania, iar mai târziu, posibil, în Franța: Putin are nevoie disperată de decidenți în statele noastre membre care să spună că nu mai susțin Ucraina.”
NapocaNews