Ca să ne mai consoleze că în 2024 nu ne-a dat niciun șfanț din banii PNRR, Comisia Europeană vine cu un cadou dedicat săracilor Europei. Din 10 februarie, alimentele importate din UE vor conține o pudră obținută din viermii galbeni de făină tratați cu ultraviolete. Sigur, substanța ar putea crea alergii necunoscute încă, însă, cum ”dovezile sunt limitate”, s-a lăsat pe etichetare că produsul i-ar afecta totuși pe cei alergici la crustacee și acarieni.
În timp ce în celelalte colțuri ale lumii progresele științifice au luat un avânt fără precedent, bătrânul continent s-a remarcat cu doar două mari inovații: viermii în alimente și dopul atașat de sticlă. În ce privește nebunia cu gândacii și viermii folosiți pe post de hrană pentru oameni, România este foarte expusă, dat fiind că peste 90% din alimentele din magazine provin din import. Ultima noutate în materie este autorizarea de către Comisia Europeană a unei pudre tratată cu ultraviolete (UV) din larve întregi de Tenebrio molitor (viermi galbeni de făină).
Termenul «vierme galben de făină» se referă la forma larvară a speciei Tenebrio molitor, o specie de insecte care aparține familiei Tenebrionidae, un alt sinonim științific identificat al speciei fiind Tenebrio molitor Linnaeus. Potrivit Regulamentului UE de autorizare a acestui aliment nou, larvele trebuie private de hrană cu cel puțin 24 de ore înainte de etapa uscării termice, pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv. Produsul va intra pe piața europeană începând de la data de 10 februarie 2025 și se va regăsi în pâine și chifle, produse de cofetărie, produse pe bază de paste făinoase, produse din cartofi prelucrați, brânză și brânzeturi, precum și în compoturi de fructe și de legume.
Atenționare pe etichete
Pe eticheta produselor alimentare care conțin pudră tratată cu UV din larve întregi de Tenebrio molitor (viermi galbeni de făină) trebuie să se menționeze că acest ingredient poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, la produsele pe bază de crustacee și la acarieni. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor sau, în absența unei liste de ingrediente, în imediata apropiere a denumirii alimentului. În cazul în care alimentul nou este adăugat la produsul final care conține o cantitate de vitamina D care este considerată semnificativă, denumirea alimentului nou este însoțită de «care conține vitamina D produsă prin tratament UV», iar declarația nutrițională conține cantitatea de vitamina D, se precizează în Regulamentul UE.
Napocanews.ro