Distribuie articolul
Corpul de Control al prim-ministrului a finalizat verificările la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Ministerul Culturii, privind modul cum s-au desfăşurat procedurile referitoare la organizarea, în Olanda, a expoziţiei privind tezaurul dacic.

Anunțul a fost făcut joi, 6 februarie, de Marcel Ciolacu.

Acesta nu a dorit să ofere detalii din raportul preliminar întocmit de experţii Corpului de Control, spunând doar că există elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat pe ‘repede înainte’ pentru ca expoziţia să fie inaugurată la o anumită dată.

El a mai spus că materialul rezultat în urma controlului va fi înaintat Parchetului General al României, informează Agerpres.

Materialul rezultat în urma controlului va fi înaintat DIICOT. Adio coif. Funcționarii minsiterului și muzeului de isotrie vinovați de neglijență.

TVR a obținut în exclusivitate un prim fragment din Raportul Corpului de Control al premierului în ceea ce privește coiful dacic de la Coțofenești.

Acesta nu a fost reevaluat de mai mult de 14 ani, iar cele două brățări descoperite la Sarmisegetusa Regia, în județul Hunedoara, nu au fost reevaluate de 12 ani, transmite jurnalistul TVR Vlad Ungar.

Astfel, nu au fost respectate de către Muzeul Național de Istorie a României obligațiile de reevaluare de patrimoniu la justă valoare, potrivit regulii stabilite prin normele invocate în acest document, la fiecare 10 ani.

Practic, aceste obiecte de tezaur ar fi trebuit evaluate la 10 ani, însă nu s-a întâmplat acest lucru și ar fi fost încălcată legea.

Raportul Corpului de Control al Primului Ministru a ajuns în această dimineață pe masa premierului și sunt acolo informații care indică faptul că organizatorii expoziției din România nu au ținut cont de faptul că la alte evenimente similare ar fi fost o pază nonstop a tezaurului, or în Olanda nu s-ar fi întâmplat acest lucru.

Corpul de control al prim-ministrului a constatat ”deficiențe sau lacune legislative” în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, precum și ”abateri” de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, potrivit unei sinteze a verificărilor întreprinse în legătură cu condițiile în care o parte din artefactele din tezaurul dacic au fost expuse în Muzeul olandez Drents din Assen.

Potrivit sintezei transmise joi de Guvern, acțiunea de control desfășurată de către Corpul de control al prim-ministrului (CCPM) a vizat analiza demersurilor efectuate la nivelul Ministerului Culturii și Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), raportate la prevederile cadrului normativ ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasificate în vederea organizării unor expoziții în străinătate.

NapocaNews