În legătură cu lucrarea Istoria scrisă de tineri, vol. IV, Editor: Petre Din, apărută la Editura Napoca Star în anul 2018.
Volumul este rod al preocupării neobosite a editorului, Petre Din – profesor în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, Catedra de Istorie şi Socio-Umane şi implicat în mod responsabil şi activ în multiple colaborări la nivel comunitar – de a-i motiva tinerii, elevii şi, de ce nu, chiar şi pe colegii profesori de istorie, de a se apleca asupra acestui domeniu al cercetării şi studiului cu un interes nedisimulat şi, mai mult decât atât, de a încerca să scrie, nu doar să citească sau să înveţe istoria. Astfel, lucrările elevilor, alcătuite şi prezentate în cadrul unor Sesiuni de Comunicări şi Referate pe teme istorice, desfăşurate periodic în cadrul liceului nu se pierd, nu zac prăfuite în vreun sertar uitat, ci, adunate în volum, rămân mărturie documentară pentru cei care vor veni.
Prefaţa lucrării, semnată de către directorul din acea vreme al liceului, profesorul Marius Novac, actualmente Inspector Şcolar General al I.S.J. Sibiu– el însuşi un dascăl de vocaţie la disciplina Istorie – evidenţiază continuitatea acestor demersuri educaţionale şi deopotrivă cultural-ştiinţifice ale editorului, demersuri care, aşa cum ţine să menţioneze prefaţatorul, sunt deja „o frumoasă tradiţie a evenimentelor ştiinţifice şi culturale găzduite de liceul nostru” (p. 5).
Cuvântul înainte, realizează o pertinentă prezentare introductivă prin intermediul căreia cititorului i se face captatio benevolentiae cu privire la conţinutul lucrării. De fapt, semnatarul acestui cuvânt introductiv, unul şi acelaşi cu editorul volumului, începe cu unele referiri la evoluţia calitativă pozitivă, de la o ediţie la alta, a celor 13 lucrări prezentate în cadrul Sesiunii de Comunicări şi Referate ale elevilor şi publicate acum între aceleaşi coperţi.
Aflăm că autorii lucrărilor sunt elevi proveniţi din şcoli aflate la distanţe geografice considerabile unele de altele. Însă, nu doar aria geografică a participanţilor la alcătuirea volumului este deosebit de generoasă –sau prezenţa unor detalii (uneori de-a dreptul inedite pentru un cititor nespecialist în istorie) provenite din fascinanta şi colorata arie tematică a lucrărilor) – ci şi subiectele abordate, care au meritul de a acoperi mai multe epoci istorice, personalităţi şi domenii de cercetare. Aceasta imprimă întregului volum o tentă intra-, şi iter-disciplinară.
În cadrul aceleiaşi prezentări introductive, profesorul Petre Din, doctor în istorie şi autor al unor interesante şi documentate lucrări de profil, în care se regăseşte aceeaşi tendinţă spre interdisciplinaritate, realizează o abordare critică a lucrărilor, surprinzând cu fineţe şi evidenţiind elemente legate de metodologia elaborării lucrărilor, de modalitatea de structurare a fiecărei comunicări precum şi de corectitudinea selectării şi utilizării resurselor bibliografice utilizate în aparatul critic al fiecărei pagini şi menţionate la finalul fiecărei lucrări. Ar mai fi de menţionat prezenţa unor imagini ilustrative, fotografii, hărţi, care nu doar însoţesc unele referate, ci au menirea de a clarifica şi a mijloci înţelesuri, într-o lume în care se crede pe scară largă că, o imagine valorează sau poate suplini cu mare lejeritate o mie de cuvinte.
Şi, înclinăm să credem că, ultima afirmaţie este adevărată cel puţin cu privire la autorul moral al acestui volum, profesorul doctor Petre Din, deoarece de dincolo de aceste iniţiative şi demersuri lăudabile răzbate cu claritate imaginea dascălului dedicat total, fără rest, profesiei, din care face o adevărată profesiune de credinţă. Preocuparea inedită a domniei sale ca cei pe care îi educă să crească frumos, prin împlinirea ostenelilor, a speranţelor lor şi prin rodirea acestora nu într-un rezultat notat în catalog, ci prin această formă de comunicare cu ţinută care este cartea tipărită, dă mărturie de faptul că, şcoala românească încă formează oameni.
. Protopop, Pr. dr.Vasile GAFTON, Protopopiatul Avrig