Distribuie articolul
Mărturisitorii Ortodoxiei în temnițele comuniste au fost pomeniți marți la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna, situată în apropiere de Penitenciarul Spital unde a fost închis și Sfântul Cuvios Gherasim de la Tismana, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Nicolae Zaharia, Protopop de Onești, a oficiat Sf. Liturghie împreună cu un sobor de clerici locali, iar Părintele Profesor Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a rostit cuvântul de învățătură.

„Porunca Mântuitorului, porunca cea nouă: Să vă iubiți unul pe altul. De ce poruncă nouă? Pentru că era și în Vechiul Testament, porunca iubirii de Dumnezeu, porunca iubirii de aproape. Care e noutatea? Ne spunea Părintele Galeriu, profesorul nostru, că noutatea este Hristos Însuși”, a spus Părintele Profesor Vasile Gordon.

Comuniune în duh

Pr. prof. Vasile Gordon a vorbit despre comuniunea sfinților români cunoscuți și necunoscuți marți, 18 februarie 2025, la Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Tg. Ocna. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În continuare, părintele profesor a reflectat la ideea de comuniune și la Icoana Anului Comemorativ 2025, în care sunt reprezentați toți sfinții români, inclusiv cei canonizați recent. Părintele Profesor Vasile Gordon a remarcat că icoana include și câteva chipuri de sfinți „în așteptare”, încă nepictate.

„Icoana aceasta foarte sugestivă ne îndeamnă pe toți la unitate”, a mai spus părintele profesor, care a mai adăugat că exercițiul de bază al unității se face în familie.

„Suntem doar la 50 de metri de un loc pe care astăzi am curaj să-l numesc binecuvântat – închisoarea”, a spus Părintele Protopop Nicolae Zaharia.

Clerici din Protoieria Onești i-au pomenit pe sfinții mărturisitori din temnițele comuniste marți, 18 februarie 2025, la Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Tg. Ocna. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

„Am curajul să spun că este un loc binecuvântat, pentru că tăcerea s-a transformat într-un Hristos înviat, orice scrâșnire din dinți a fost rugăciune domnească, orice suferință a fost bucurie.”

Rugăciunea lui Iisus le-a salvat sufletul

„Sfinții lui Dumnezeu sunt modele pentru noi, creștinii, și, de aceea, suntem datori să le urmăm viața, să le urmăm credința jertfelnică, să le urmăm iertarea față de oamenii care i-au închis, care i-au batjocorit și pe care i-au adus în această stare de sfințenie”, a spus și Părintele Andrei Turcu de la Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena”.

Preotul i-a îndemnat pe credincioși să ia din viața Sfinților Mărturisitori Rugăciunea lui Iisus și să o rostească, pentru că „experiența lor duhovnicească ne arată că această Rugăciune a Inimii ne aduce pacea în suflet și ne apropie pe fiecare de Dumnezeu”.

Părintele Andrei Turcu de la Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Târgu Ocna i-a îndemnat pe credincioși să practice Rugăciunea Inimii, după exemplul Sfinților Mărturisitori din temnițele comuniste. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți mărturisitorii care au suferit în temnițele comuniste.

Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Târgu Ocna a amenajat Osuarul „Arhim. Gherasim Iscu”, unde sunt depuse rămășițele pământești ale unor deținuți politici care au murit în penitenciarul din vecinătate în timpul prigoanei comuniste ateiste.

Sf. Cuv. Gherasim (Iscu) de la Tismana și-a spovedit și iertat torționarul în noaptea de Crăciun a anului 1951. Au murit apoi amândoi în noaptea respectivă, la Spitalul-Penitenciar din Târgu Ocna.

Printre mărturisitorii închiși în penitenciarul din Târgu Ocna se mai numără Ieromonahul Sinesie Ioja, Părintele Constantin Voicescu și Valeriu Gafencu, pe care N. Steinhardt îl numea „sfântul închisorilor” și de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit marți 73 de ani.

Valeriu Gafencu este canonizat de popor ca sfânt.

NapocaNews, Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului