Românii vor să fie români, nu altceva. Vin tot mai multe reacţii în legătură cu modificările propuse pentru cei 4 ani de liceu. La aproape o săptămână de la lansarea programei în dezbaterea publică, părinţii își spun și ei părerea pentru prima dată. Dinspre minister cel mai recent mesaj este de asigurare că statutul istoriei și al geografiei în noile planuri-cadru pentru liceu va fi reanalizat. Şi tot de acolo se cer soluţii concrete pentru matematică.
Cătălin Nan, președinte Federaţia Naţionala a Părinţilor: „În momentul de faţă nu ştim exact care va fi încărcarea. Deşi planurile cadru promit reducerea supraîncărcării, în realitate, prin introducerea unor discipline opționale, dar obligatorii, și prin accentul pe competențe multiple, elevii ar putea ajunge să aibă același volum de muncă, dar sub altă formă, poate chiar mai mare. Deși planurile cadru promit un Bacalaureat personalizat, nu oferă detalii clare – cum va funcționa, ce impact va avea asupra accesului la Universități. Și de aceea suntem puțin rezervați. Părinţii nu mai au încredere în instituţii.”
După reacțiile vehemente ale profesorilor, ministrul Educaţiei anunță că va fi reanalizat statutul Istoriei și al Geografiei în programa de liceu. Daniel David le răspunde și profesorilor de matematică, nemulţumiţi de o reducere a numărului de ore la uman şi pedagogic. Le cere să propună o regândire a modului în care se face matematica în liceu.
Daniel David, ministrul Educației: „Practic, prin noile planuri cadru nu se taie nicio oră. Noi am rămas fixaţi să dezbatem numărul de discipline şi de ore. Repet, nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate. Nu simt că discuţia merge pe aceste lucruri cheie. Noi am rămas fixaţi pe acest lucru şi nu putem trece de numărul de ore şi disciplina mea unde e, în condiţiile în care toţi titularii vor fi protejaţi şi apar norme în plus să deschizi sistemul pentru cei care doresc să vină.„
În opinia unora dintre profesorii de matematică trebuie regândită predarea.
Radu Gologan, președinte Societatea de Științe Matematice din România: „Eu văd matematica în şcoală ca un mod de a-ţi dezvolta modul de a gândi logic, de a modela fenomenele din natură rapid şi util, în aşa fel încât să subzişti. Dar şi alte obiecte, latina, logica, şahul pot înlocui în foarte multe privinţe dezvoltarea gândirii corecte. Şi de ce nu la clasele de Uman, clasele finale de Uman, în loc de matematică să înveţe şah ca lumea, sau bridge sau eu ştiu.”
Daniela Vasile, director educațional, profesoară de matematică: „Important este cum faci aceste ore. Înţelegerea, de fapt, se manifestă prin abilitatea de a aplica în contexte diferite, de a transfera ceea ce ai învăţat, în contexte diferite disciplinare şi transdisciplinare.”
Progresistul Daniel Ovidiu David face un pas înapoi.
Noile planuri cadru pentru liceu sunt în dezbatere publică până pe 6 martie.
NapocaNews