„Ne reamintim de marele Sfânt doctor fără de arginți Luca al Crimeei, un model pentru noi toți, dar mai ales pentru cei care încearcă să aducă tămăduire oamenilor prin chirurgie sau tratament medical și doresc să dobândească și harul, adică ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Laurențiu.
„Dacă un medic respectă crezul medicului creștin, anume că el tratează, dar Dumnezeu vindecă, atunci va avea rezultate deosebite”, a mai subliniat ierarhul.
Înaltpreasfinția Sa a adresat mulțumiri pr. Eugen Onicov, editorul volumului, pentru lansarea de la Sibiu.
Istoricul volumului
Evenimentul a fost moderat de către pr. Vasile Mihoc, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului și cadru didactic la Facultatea de Teologie din Sibiu, care a evidențiat importanța volumului pentru școala de teologie sibiană.
„Cartea este deosebită. Este scrisă de un istoric ateu din Rusia, care a realizat câteva biografii excepționale și a fost atras de ideea de a scrie o biografie excepțională. A scris-o ca un istoric, cu foarte multe informații, având acces la documente la care alții nu aveau acces, pentru că era comunist și așa l-a cunoscut și pe cel despre care scria. S-a convertit și a murit ortodox”.
Clericul a mai menționat faptul că, deși cartea nu a putut apărea în Rusia, a fost publicată în cele din urmă în Statele Unite.
Moștenirea teologică a sfântului doctor fără de arginți
La finalul evenimentului, pr. Eugen Onicov, editorul volumului, a reliefat curajul Sfântului Luca al Crimeei de a se opune regimului comunist ateu și a prezentat moștenirea teologică lăsată în urmă de acesta.
„Din moștenirea sa teologică vreau să subliniez predicile sale profunde, împotriva regimului de atunci – el nu se temea să predice, să spună lucrurilor pe nume”, a adăugat clericul.
Șase exemplare ale volumului au fost donate Bibliotecii Facultății de Teologie din Sibiu.
NapocaNews. Foto credit: Mitropolia Ardealului