După transferul la București în 1945, devine șef al Catedrei de literatură română modernă la Facultatea de Litere și continuă activitatea de editor, conducând periodicele „Tribuna poporului”, „Lumea” și „Națiunea”. În 1949, devine director al Institutului de Istorie literară și folclor, iar în 1952 inițiază revista Institutului „Studii și cercetări de istorie literară și folclor”.
Activitatea de romancier
George Călinescu a fost și un romancier talentat, cu o predilecție pentru mediul citadin, fiind autorul romanelor: „Cartea nunții” (1933), „Enigma Otiliei” (1938), „Bietul Ioanide” (1953) și „Scrinul negru” (1960).
În ultima parte a vieții, a publicat săptămânal mini-eseuri de artă și literatură în „Cronica mizantropului”, fiind, de asemenea, profesor onorific la Facultatea de Filologie din București.
De asemenea, a explorat diverse domenii estetice în lucrări precum „Principii de estetică” (1939), „Estetica basmului” (1965) și „Istoria literară ca ştiinţă inefabilă şi sinteză epică” (1946-1947).
La întreaga sa activitate se mai adaugă și calitatea de dramaturg, scriind piese precum „Şun sau Calea neturburată. Mit mongol” (1943), dar și cea de traducător, versurile lui Horațiu fiind publicate în limba română datorită eforturilor sale.
In memoriam
Scriitorul s-a stins din viață în data de 12 martie 1965 la București. În memoria sa, Institutul de Istorie și Teorie Literară din București a fost denumit George Călinescu, iar în Casa sa memorială din Floreasca s-a amplasat un bust în granit al criticului, realizat de Onofrei Paciurea.
NapocaNews, Foto credit: Agerpres