Distribuie articolul

Natalia Matei, elevă în clasa a XI-a la Colegiul tehnic de industrie alimentară ”Raluca Ripan” Cluj-Napoca, a fost premiată, miercuri, în cadrul Bursei locurilor de muncă organizată la Casino de AJOFM, și a primit echipamente profesionale – plan de încălzire electrică pentru lucrul cu ciocolată, lampă modelare zahăr artistic, aerograf cu dublă acțiune – din partea Asociației Patronale HoReCa din Cluj.

Tânăra a câștigat anul trecut locul 1 la Olimpiada Națională de Meserii, la categoria cofetar-patiser, iar în septembrie a participat la Lyon, în Franța, la Campionatul Mondial World Skill.

”Mi-a plăcut de mică această meserie și mi-am spus că trebuie să îmi urmez pasiunea mea în bucătărie, mai ales că mama mea este bucătăreasă și o ajutam încă de când aveam 9 ani. Am zis că aici e locul meu, aici mă liniștesc, îmi adun gândurile și când am o problemă, mă pun și fac prăjituri și tot stresul se risipește.

Îmi place cofetăria, iar prăjitura mea preferată pe care o face este snikers, cu nucă și caramel, iar musafirii când vin la mine îmi cer să le fac această prăjitură”, a spus Natalia pentru Cluj24.

Eleva a avut numai de învățat din experiența participării la concursul de la Lyon.

”A fost un nivel ridicat, cu competitori bine pregătiți. Am învățat, printre altele, că trebuie să am încredere în mine și dacă am ambiție pot face orice.

La Lyon am avut de făcut o sculptură de ciocolată, una din zahăr, două torturi, 4 tarte, bomboane și 2 mascote din marțipan”, a precizat Natalia Matei.

Aceasta crede că principalele calități ale unui cofetar-patiser, pe care le are și ea, sunt determinare, ambiție, imaginație, multă pasiune și imaginație, ”iar papilele gustative să fie pregătite pentru toate dulciurile”.

”După ce voi absolvi Colegiul <<Raluca Ripan>> vreau să îmi deschid cofetăria mea și să lucrez în ciocolată, să fac praline, sculpturi pentru evenimente”, a conchis Natalia Matei, care are 18 ani.

Eleva a pregătit pentru bursa locurilor de muncă o sculptură din ciocolată special pentru Paști, la care a lucrat 3 zile, și care include elemente decorative specifice – iepurași și ouă.

Natalia vrea să câștige și în acest an la Olimpiada Națională de Meserii și să participe la Campionatul Mondial World Skill care va avea loc în Danemarca.

Adriana Rotar, profesor de practică la Bakery School, care are un contract în sistem dual cu Colegiul tehnic de industrie alimentară <<Raluca Ripan>>, pregătește profesioniști în ramura patiserie – cofetărie.

”Natalia este un copil deosebit. I-a fost greu la Lyon, deoarece nivelul competiției a fost deosebit de ridicat. Dar am observat că este o fată foarte ambițioasă și motivată. O încurajez și îi spun că are șanse extraordinare și că totul depinde de ea”, a spus Rotar.

La ceremonia de premiere de la Bursa AJOFM au participat prefectul Maria Forna, primarul Emil Boc, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, și Ștefan Gadola, președintele Asociației Patronale HoReCa.

Radu Ștefan