Distribuie articolul

Vladimir Putin este de acord cu armistițiul propus de Ucraina și Statele Unite. Dar are cîteva obiecții. Președintele rus a vorbit, în premieră, despre o încetare a focului în Ucraina în timp ce la Moscova se află trimișii președintelui Donald Trump care trebuie să prezinte acordul stabilit cu Kievul. Putin a spus deocamdată că susține ideea încetării focului, dar există probleme care trebuie discutate. Urmează să se intalnească și cu emisarul lui Trump.

Vladimir Putin, președintele RusieiÎncep prin a-i mulţumi domnului Trump pentru că a acordat atâta atenţie pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina.
Acest demers al său este îndreptat pentru o misiune benefică de a încheia luptele şi pierderile de vieţi omeneşti. Suntem de acord cu propunerea de a înceta confruntările miltare, dar acest lucru trebuie să ducă spre o pace pe termen lung şi să înlăture cauzele principale care au stat la declanşarea acestei crize
.

Steve Witcoff, emisarul special al președintelui Donald Trump a ajuns la Moscova, pentru a discuta cu Vladimir Putin propunerea de încetare a focului. Witkoff este un om de încredere al președintelui american și a participat la întâlnirea istorică din Arabia Saudită dintre delegațiile Statelor Unite și Rusiei.

Donald Trump crede că Rusia va accepta propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile, dar nu a exclus adoptarea unor sancțiuni financiare, că formă de presiune.

Donald Trump, preşedintele SUASunt lucruri care s-ar putea face și care nu ar fi plăcute din punct de vedere financiar. Pot face lucruri financiare care ar fi foarte rele pentru Rusia. Nu vreau să fac asta pentru că vreau să obțin pacea.

Oficialii ruși au semnalat că țara lor este pregătită să discute despre încetarea focului, dar au precizat astăzi ce condiții nu ar acceptă pentru încheierea păcii.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt, Ministerul rus de ExternePentru noi, desfășurarea de unități ale forțelor armate ale altor state în Ucraina sub orice pavilion, fie contingente străine, baze militare, sau unele operațiuni de menținere a păcii, care sunt propuse de cei care au scos din lexicul lor cuvintele „menținere a păcii” și „pace”.

Rusia consideră că trupele de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei înseamă un conflict armat direct cu statele care le trimit. O asemenea poziție contrazice solicitările Ucrainei, care dorește garanții de securitate și planurile europenilor de a realiza o coaliție de state dornice să trimită trupe de pace.

Amintim că Statele Unite și Ucraina au propus o încetare totală a focului pentru 30 de zile. Ce a mai spus Putin despre un eventual armistițiu aflăm de la corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, care a urmărit declarațiile:

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că ‘următoarele etape’ către un armistițiu și o pace în Ucraina vor depinde de succesul armatei sale în regiunea rusă Kursk, care avansează în prezent rapid pentru a-i împinge dincolo de graniță pe soldații ucraineni care au ocupat o parte din această regiune în august trecut într-un demers al Kievului de-a utiliza această cucerire ca pe o monedă de schimb în eventualele negocieri cu Rusia.

‘În funcție de evoluția situației pe teren, vom conveni asupra pașilor următori pentru a pune capăt conflictului și a ajunge la un acord acceptabil pentru toți’, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă la Kremlin.

Armata rusă avansează rapid și a revendicat joi preluarea sub control a orașului Sudja, principala cucerire ucraineană în această zonă de pe teritoriul rus.

NapocaNews