Distribuie articolul

SUA supărată pe cenzura în stil comunsit din UE. Statele Unite au criticat din nou legile UE care reglementează conţinutul de pe reţelele sociale și motoarele de căutare. Șeful agenţiei pentru comunicaţii din SUA cataloghează drept „cenzură” interdicțiile impuse în Europa pentru giganții tehnologici, în special Meta și X.

Una dintre legile menționate este Digital Services Act (DSA), care interzice discursul instigator la ură şi materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor.

„Incompatibil cu tradiţia noastră de libertate de exprimare”

Cei care înclacă legea pot primi amenzi uriașe. Companiile de social media X şi Meta, care sunt în prezent investigate în temeiul DSA, au mai primit în trecut sancțiuni.

Inclusiv guvernul României a anunțat, luni, că vrea să dispună aplicarea acestui regulament european, care impune obligații platformelor online și motoarelor de căutare, în perspectiva alegerilor prezidențiale din luna mai.

„Există o anumită îngrijorare pe care o am cu privire la abordarea pe care Europa o adoptă în special cu DSA (Digital Services Act).

Pentru companiile americane de tehnologie din Europa, cenzura DSA este ceva incompatibil atât cu tradiţia noastră de libertate de exprimare din America, cât şi cu angajamentele pe care aceste companii de tehnologie le-au luat faţă de o diversitate de opinii”, a declarat Brendan Carr, șeful FCC, potrivit politico.

În replică, reprezentanții Comisiei Europene au răspuns că acuzațiile americanilor sunt nefondate.

„DSA nu este despre cenzură şi conţine protecţii importante împotriva cenzurii.

Acuzaţiile de cenzură referitoare la DSA sunt complet nefondate”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei.

Meta, anchetată

La începutul anului, Comisia Europeană a criticat planul grupului digital american Meta de a renunța la verificarea conținutului online, avertizându-l pe Mark Zuckerberg că există riscul unor amenzi substanțiale pentru încălcarea reglementărilor Uniunii Europene.

”În cazul în care platformele online nu respectă Legea Serviciilor Digitale, noi putem aplica amenzi care pot merge până la 6% din cifra de afaceri globală a unei astfel de platforme”, a avertizat Comisia.

Meta a decis modificarea conținutului pe platformele Facebook și Instagram și a politicilor de moderare.

Mark Zuckerberg a declarat că Meta are în vedere protejarea libertății de exprimare în contextul schimbării climatului social și avertizând asupra cenzurii politice.

NapocaNews