5 februarie 1963, în închisoarea de la Râmnicul Sărat , pleca la Domnul Ion Mihalache – ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte și președinte al Partidului Național Țărănesc.

Născut pe 3 martie 1882, la Topoloveni, Ion Mihalache și-a găsit sfârșitul în închisoarea de la Râmnicu Sărat (unde a fost torturat inclusiv de către directorul închisorii, Alexandru Vişinescu), grav bolnav și suferind din cauza regimului carceral inuman la care a fost supus.

Despre omul şi politicianul care a fost Ion Mihalache, Ion Diaconescu spunea: „Modest dar curajos, dominat de bun simț, cinstit cu sine însuși și u semenii săi, harnic ca o albină, totdeauna și-a consumat întreaga energie pentru binele celor năpăstuiți. Având permanent faruri călăuzitoare credința creștină și iubirea de patrie, era firesc să nu rătăcească drumul.”

Ioan Ianolide în cartea sa “Întoarcerea la Hristos”, spunea despre Ion Mihalache: „La proces a fost demn, cinstit, corect, aşa cum era de fapt sufletul său. În temniţă a suferit şi a murit demn. A suferit şi soţia lui, o femeie modestă care niciodată nu a ieşit din anonimat. Ea a murit după eliberare, dar amândoi sunt eroi ai neamului.”

A refuzat pactizarea cu autorităţile comuniste şi, în 1955, a fost trimis la penitenciarul Râmnicu Sărat în regim de exterminare fiind încarcerat cu numărul matricol 51 la celula nr. 35. La Râmnicu Sărat a fost supus unui regim de detenţie inuman, extrem de dur cu „bătăi sistematice”, măsuri de izolare, lipsă de alimente, lipsa unei asistenţe medicale şi a medicamentelor, condiţii de igienă precare, lipsa căldurii în celule în perioada iernii. A protestat permanent faţă de regulamentele abuzive din închisoare şi de fiecare dată a fost pedepsit, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi memoria Exilului Românesc.

În august 1962 deşi era grav bolnav, având o hemipareză stângă, Ion Mihalache a fost pedepsit cu cinci zile de izolare pentru că „ţipa” în celulă. Starea de sănătate i s-a agravat în timpul încarcerării la Râmnicu Sărat. La începutul anilor ’60 era diagnosticat cu „spasm cerebral” şi „agravarea herniei inghinale”. Ion Mihalache a decedat la 5 februarie 1963 la penitenciarul Râmnicu Sărat.

Într-una din mărturisirile sale despre perioada de detenţie de la Râmnicu Sărat, Seniorul Corneliu Coposu se referea la condiţiile în care a murit Mihalache: „Ion Mihalache a murit în anul 1963 în închisoarea de la Râmnicu Sărat, unde nu se acorda niciun fel de asistenţă medicală. Sigur, la starea lui a contribuit şi regimul de detenţie şi de alimentaţie. Încetul cu încetul, datorită inaniţiei şi brutalităţii inumane la care a fost supus, a murit. Ca şi ceilalţi deţinuţi decedaţi, a fost aruncat în pielea goală, într-un cimitir mlăştinos, aşa încât osemintele sale nu vor fi niciodată recuperate”.

NapocaNews