Simona Petcu, candidat AUR la alegerile europarlamentare, este inițiatoarea șezătorii populare care a avut loc sâmbătă la Poarta de sub Feleac din județul Cluj, eveniment organizat de AUR. Șezători similiare au mai avut loc și în alte zone ale țării, cum ar fi Reghin, Maramureș, Ținutul Pădurenilor și Țara Moților.

”Este inițiativa mea, dar nu aș fi putut-o pune-o în practică fără susținrea președintelui CNC al AUR, senatorul Claudiu Târziu, și a partidului. Am vrut să arătăm românilor că AUR este un partid preocupat de tradițiile, de cultura noastră națională, de identitatea noastră națională și de păstrarea ei.

Globalismul vrea să ne anuleze ca ființe umane și ca și popoare.

E important ca noi să ducem mai departe aceste tradiții, care au dăinuit timp de veacuri, cum este șezătoarea.

Eu am fost și sunt o iubitoare de folclor, de port și cântec și am fost fascinată de tradiții”, a spus Petcu.

Aceasta a precizat că în cadrul unei șezători este vorba despre împletirea muncii cu voia bună.

”Nu există femeie sau bărbat mai frumos îmbrăcat decât în straiele populare. Este o datorie morală pe care noi, AUR, ne-am asumat-o, să transmitem aceste obiceiuri și meșteșuguri copiilor noștri”, a explicat Simona Petcu.

În cadrul evenimentului au fost prezentate obiceiuri și meșteșuguri tradiționale (ex. țesut, tors, confecționare obiecte de podoabă), a avut loc o prezentare de port popular din zona etnografică Cluj-Feleac (Rodica și Ghiță Căpusan, lector univ. Simona-Teodora Roșca-Neacșu) și au fost degustate bunătăți de post (plăcinte, gogoși și colăcuți).

De asemenea, a avut loc un moment artistic cu lieduri românești susținut de tenorul Sorin Lupu,  de la Opera Română Cluj.

Radu Ștefan