În jur de 16 km din Drumul Judeţean 713, din judeţul Prahova, au fost asfaltaţi în ultimii trei ani. Transbucegi, aşa cum a fost supranumit, duce până la cabana Babele şi Sfinx, fiind o alternativă la călătoria cu telecabina din Buşteni, având aceeaşi destinaţie. Transbucegiul se desprinde din Drumul Judeţean DN71 (care face legătura între Sinaia şi Târgovişte), cu puţin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000.

Deşi, oficial, nu a fost deschis încă, Transbucegiul a făcut posibilă o altă afacere turistică încă de când au început lucrările de reabilitare, în 2010. Circuite de off-road, oferite de şoferi cu maşini de teren, mereu disponibili în Buşteni. O aventură de sfârşit de săptămână, o experienţă care poate fi testată cu familia, asta dacă ştii cum să o găseşti. Trebuie doar să-ţi faci apariţia într-o dimineaţă de weekend, în parcarea hotelului Silva din Buşteni. Cum am făcut şi noi.

„Un leu mai mult decât telecabina“

Un tânăr ne acostează cum coborâm din maşina noastră. Nu este nimic special cu noi, de fapt, aşa face cu orice turist pe care-l vede. Este unul dintre zecile de şoferi care-şi fac veacul acolo, în căutarea turiştilor pe care să-i plimbe cu jeep-ul prin Bucegi. Totul a început de la un Aro, acum patru ani. Maşina ridica turiştii din parcarea aceluiaşi hotel şi îi plimba până la Sinaia, Cabana Dorului, Şaua Dichiului, Babele şi înapoi.

Nu exista un cadru organizat, un indicator sau o promovare de vreun fel. Patru ani mai târziu, în jur de 70 de maşini de teren sunt parcate în aceeaşi zonă, cu şoferii pe lângă ele, racolând turişti. Acelaşi cadru neorganizat, aceeaşi lipsă de indicatoare. Doar că acum există un drum bine pus la punct. Teoretic, ei nu există. Practic, îi găseşti zilnic acolo, dispuşi să te plimbe, tot prin Sinaia, până la Babele sau până la Peştera Ialomicioarei, pentru suma de 65 de lei, „un leu mai mult decât telecabina”.

De la Hotelul Silva ai posibilitatea să iei telecabina până la Babele, unde ajungi în aproximativ 15 minute. Asta ar însemna să ratezi însă traseul off-road Lacul Bolboci – Padina – Peştera Ialomicioarei, şi apoi Babele, toate pentru suma de 100 de lei, care combină ambele trasee

Sursa: Adevarul